Публикация

Здравният министър подаде оставка

Здравният министър подаде оставка

Името на проф. Николай Петров беше замесено в корупционен скандал


Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е подал днес оставка и тя е била приета от премиера Бойко Борисов.

 

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Оттеглянето на министъра идва след журналистическо разследване на bTV. To разкрива, че като директор на Военномедицинската академия проф. Петров е възложил две обществени поръчки за около 1,6 млн. лв. на фирми, представлявани от Явор Цонев - мъжа, с когото дъщеря му Руслана Петрова живее на семейни начала и от когото има дете

 

При сключване на договора за едната от поръчките – за периодична доставка на импланти за ортопедия и травматология на стойност около 1, 2 млн. лв., през януари 2015 г. е бил нарушен законът, тъй като дружеството, на който е възложена, нямало БУЛСТАТ и ЕИК, се твърди в репортажа.

 

Втората поръчка - за около 400 хил. лв., е възложена на фирма, която е регистрирана на същия адрес, на който се помещавала и фирма, чийто собственик до 2014 г. е дъщерята на проф. Петров - Руслана. През август същата година тя стана шеф на политическия кабинет на тогавашния здравен министър д-р Петър Москов.

 

Проф. Петров заявява пред телевизията, че основният критерий при избора на изпълнител и в двете поръчки е бил най-ниската цена.

 

Пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че проф. Николай Петров е подал лично оставката си пред премиера на среща на „четири“ очи. Самият Горанов и колегите му разбрали за решението в коридора, преди да влязат за заседанието на кабинета. 

 

„По случая не е била сезирана Държавната финансова инспекция. Това, с което разполагаме, е одитен доклад от вътрешния одит на Министерството на отбраната от месец март 2017 г. Ще се запознаем още веднъж с този одитен доклад, за да видим дали има твърдения и някакви закононарушения“, коментира финансовият министър.

 

Той определи като морален акт решението на проф. Николай Петров да се оттегли от поста.

 

Владислав Горанов допълни, че е разменил няколко думи днес с професора, който му казал: „Няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми. 60 години се боря за това име“.

 

 

 

Коментари