Публикация

Скандалът, който доведе до оставката на един министър - сериозни нарушения или...?

Министърът на здравеопазването Николай Петров сдаде поста след журналистическо разследване


Журналистическо разследване на bTV изважда на показ сериозни нарушения на здравния министър Николай Петров

В бездънната каца с мед, наречена „обществени поръчки“, е бръкнал щедро здравният министър проф. Николай Петров. Твърдението е на разследващия журналист Петър Нанев. Ето какво каза той в предаването „Тази неделя”: „Става въпрос за здравния министър проф. Николай Петров – за периода, в който беше директор на Военномедицинска академия (ВМА), за неговата дъщеря Руслана Петрова, началник на политическия кабинет на предишния здравен министър Петър Москов, и модел за печелени на поръчки от наши хора”.

Министърът, явно воден от чувство за недосегаемост, преди известно време обяви, че никога не е работил с близки хора. Оказва се, че обществени поръчки за доста сериозна сума са спечелени от негови близки. Фабулата започва да се разплита след одит, извършен във Военномедицинска академия (ВМА) от Министерството на отбраната. Одиторите са категорични, че законът е нарушен.

Една от обществените поръчки, на които одиторите обръщат специално внимание е за импланти за ортопедия и травматология на стойност от близо милион и двеста хиляди лева с ДДС (сумата от 1 177 731 лв.).  

Цялата схема е сложна за простосмъртните данъкоплатци, а и не е нужно да са познавачи, за да разберат най-важното – за пореден път техни пари са поели по незнайните пътища на шуробаджанащината. И че тя е била и очевидно ще продължава да бъде над закона, над морала, над елементарното усещане за почтеност. Поне докато здравното министерство не обяви обществена поръчка за доставката на импланти, компенсиращи духовната инвалидност на властимащите. От тях обществото ни се нуждае много повече, отколкото от импланти за ортопедията.

 

Източник: www.jivotatdnes.bg

Коментари