Публикация

Обсъжда се въвеждането на такса за безплатните лекарства


Националната здравноосигурителна каса обмисля да въведе такса, която пациентите да плащат за медикаменти, които са на 100% реимбурсирани от институцията.

Центърът за защита правата в здравеопазването съобщава, че вчера се е провела дискусия в сградата на НЗОК, на която са присъствали Теодора Захариева и Иван Димитров от фондация „Български пациентски форум”, Евгения Адърска от Националната пациентска организация, Владимир Томов от конфедерация „Защита на здравето”, Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите.

Д-р Албена Златарева, заместник-директор на касата, е обяснила, че въвеждането на такса рецепта се налага само за месеците до края на календарната година, в противен случай до два месеца НЗОК ще изпадне във финансов колапс и може да спре изплащането на лекарствата.

По този начин се смята, че ще се понижат разходите на касата приблизително с 25 милиона лева.

ЦЗПЗ уточнява, че тъй като не се е стигнало до споразумение, предстои среща между представители на пациентски организации, на фармацевтите, дистрибуторите, иновативните и генеричните фармацевтични компании.

Коментари