Публикация

Дактилит – кога пръстите стават като кебапчета?

Дактилит – кога пръстите стават като кебапчета?

6 често срещани причини за появата му


Дактилит е възпаление и подуване на пръстите на ръцете и краката, което ги прави да изглеждат като кебапчета. Дактилитът може да е симптом на различни по вид заболявания.

 
Какво е дактилит?


Един от начините, по които имунната система реагира на заболявания и наранявания е чрез процеса на възпалението. То причинява подуване, болка и други физически промени, докато организмът се бори с инфекцията. Дактилитът е форма на възпаление на пръстите на ръцете или на краката. Симптомите включват подуване на един или на повече пръсти, често на цялата китка или стъпало. Подуването придава на пръста вид, наподобяващ наденичка или кебапче. То може да е болезнено и да затрудни движението в инфектираната зона.


Дактилитът може също така да се дължи на инфекция или на промяна в имунната система. Той често е резултат от автоимунно разстройство. Автоимунните заболявания стават причина имунната система да започне да атакува здрави тъкани в организма, съобщава изданието Medical News Today. 

 

6 често срещани причини за дактилит:

 

1. Сърповидно-клетъчно заболяване


Сърповидно-клетъчното заболяване е група от генетични заболявания на червените кръвни телца. При нормални обстоятелства червените кръвни телца имат формата на диск. При хора със сърповидно-клетъчно заболяване промените в белтъка хемоглобин в кръвните клетки може да доведе до промени във формата им и те да станат сърповидни или като дъга.


Хемоглобинът доставя кислород из цялото тяло, така че промените в него може да се отразят на способността на тялото да получава достатъчно кислород. Липсата на кислород в тъканите води до внезапна и много силна болка, която принуждава човек да отиде в болница, за да се лекува. Дактилитът може да е първи симптом на хората с подобно заболяване, особено при децата. Може да се появи при много малки деца – от 6-месечна възраст нататък.


Когато дактилитът се появи като страничен ефект на това заболяване, той може да бъде придружен от треска, болка и увеличение на белите кръвни телца. Децата с подути пръсти трябва да бъдат прегледани от лекар, който да установи точно за какво заболяване става въпрос.


2. Туберкулоза


Дактилитът е рядко усложнение при туберкулоза. Това е инфекциозно бактериално заболяване, което може да причини възпаление на белите дробове. В редки случаи, тя може да доведе до възпаление на костите. Костното възпаление води до подуване на костите на китките и на стъпалата, придружено с болка и промяна във формата на пръстите на ръцете и краката. В мнозинството от случаите е засегната само едната половина от тялото. Проказата е друго заболяване, което може да причини подобни промени в пръстите.

 

  
3. Саркоидоза


Саркоидозата е възпалително автоимунно заболяване, което може да засегне сърцето, черния дроб, бъбреците, белите дробове и други органи. Тя причинява тежки проблеми в органите и дори може да доведе до фатален край. 


Много рядко, саркоидозата може да окаже влияние на костите и мускулите на ръцете, причинявайки болезнено подуване. Хората с този симптом може също така да развият lupus pernio, който причинява образуването на лезии и плаки по лицето, ушите и пръстите.


4. Сифилис 


Сифилитичният дактилит може да бъде причинен от вроден сифилис.  Сифилисът е болест, предавана по полов път. Бременните жени със сифилис могат да предадат болестта на своите бебета.

 
В редки случаи бебетата с вроден сифилис могат да развият дактилит на пръстите на ръцете или на краката. Това се дължи на възпаление на костите и на тъканите, което обикновено поразява и двете половини на тялото. 

 

5. Спондилоартрит


Спондилоартритът е вид артрит, който засяга ставите и тъканите, с които сухожилията се свързват с костите. Една от най-често срещаните форми на спондилоартрит е псориатичният артрит. Дактилитът може понякога да е знак  за напреднала форма на псориатичен артрит.

 
Хората, страдащи от ревматоиден артрит, не развиват дактилит. Затова много лекари използват наличието на дактилит като белег, за да поставят точната диагноза от какъв тип артрит страда пациентът. 


6. Инфекция


Някои инфекции могат да причинят подуване на тъканите дълбоко под кожата и даже в костта. Това от своя страна може да доведе до развитие на дактилит. 


Лечение


Лечението на дактилит е свързано преди всичко с терапия на основната причина за подуването. Така например, при артрит пациентът може да се нуждае от медикаменти за артрит, докато подуване, причинено, от инфекция, се нуждае от антибиотици. Ако подуването е болезнено, лекарят може да предпише болкоуспокояващи или да препоръча използването на нестероидни антивъзпалителни средства като ибупрофен. 


Пациент с туберкулоза или пък сърповидно-клетъчно заболяване може да е в сериозно състояние и да се нуждае от хоспитализация.  Това важи в особена степен за деца.


С бързо лечение, перспективите за дактилит са добри. Болката и подуването в типичния случай изчезват, когато се третира правилно основната причина. В случая със сърповидно-клетъчно заболяване подуването отшумява от само себе си. Много случаи на дактилит, обаче, са нелечими хронични заболявания. Те може да се нуждаят от продължаващо лечение и контрол. Ако терапията бъде спряна, дактилитът може да се върне отново. 
Хората с псориатичен артрит може да имат множество кризи с дактилит с напредването на болестта. Внимателното направление на терапията и наблюдението могат да облекчат и намалят интензитета на симптомите, както и да предотвратят завръщането на болестта. 

Коментари