Публикация

Седма национална конференция „Жените и диабета. Нашето право към здраво бъдеще“

Седма национална конференция  „Жените и диабета. Нашето право към здраво бъдеще“

Форумът бе организиран от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет в парк хотел „Пловдив“


Колко време преди да забременеят трябва да потърсят консултация с ендокринолог момичетата със захарен диабет? Задължително ли е да родят със секцио и възможно ли е раждането да бъде естествено? Опасни ли са ваксините за диабетиците?

На тези и на още много други въпроси отговаряха детският ендокринолог д-р Анелия Балабанова и ендокринологът д-р Димитър Георгиев от верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив и проф. д-р Златко Кълвачев, дмн от МБАЛ „Надежда“ в София. Водещи специалисти бяха лектори на Седмата национална конференция „Жените и диабета. Нашето право към здраво бъдеще“, организирана от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет в парк хотел „Пловдив“ и се включиха по покана на председателката Елисавета Котова. „Момичетата трябва да заявят намерението си за дете поне 3 месеца, преди да забременеят, няколко пъти повтори д-р Георгиев. – А не както обикновено правят, след като вече се е случило, за да може екип от специалисти с участие на ендокринолог и акушер-гинеколог да им разясни основните стъпки.“

Лошият метаболитен контрол преди зачеването и по време на бременността крие риск от вродени малформации при детето, преждевременно или дори мъртво раждане, повишено тегло на новороденото и травматично раждане, както и неонатална хипогликемия, предупредиха еднокрнолозите. За бъдещите майки е необходимо да пият фолиева киселина поне 3 месеца преди плануваната бременност и да продължат задължително поне до 12 гестационна седмица. Препоръчва се дори фолиевата киселина да се приема по време на цялата бременност и шест седмици след раждане, както и по време на периода на кърмене, посочи д-р Балабанова. След 18-годишна възраст е нормално жената да стане майка. Не е задължително всяка дама с диабет да ражда със секцио, но крайната преценка се прави от гинеколога.

Проф. Кълвачев успокои присъстващите, че ваксините срещу грип не са опасни за диабетиците, а в доста страни от ЕС са и задължителни. Неговата препоръка бе пациентите сами да преценят дали са в рискова ситуация. Ако сте кондуктор в градския транспорт и контактувате със стотици на ден, имунизацията е задължителна, но ако сте горски работник – не е чак толкова, даде пример той. Вирусологът подчерта, че ваксините повишават имунитета, но има още 100 начина да се постигне добър резултат и рязко да се намали вероятността от разболяване. Единият е чрез природни средства – сок от бъз, с комбинация от джиндижифил, мед и лимон. Помещенията трябва да се проветряват и да се спортува, препоръча професорът.

 

Коментари