Публикация

Пациентите имат нужда от почивка, а не от антибиотици, твърдят британски лекари

Пациентите имат нужда от почивка, а не от антибиотици, твърдят британски лекари

Прекаляването с лекарства прави инфекциите по-трудно лечими, като създава резистентни супербактерии


Една пета от предписаните антибиотици са ненужни, тъй като много болести се подобряват от само себе си, изтъкват  представители на британската агенция  Public Health England, предаде Би Би Си.

 

Прекаляването с лекарства прави инфекциите по-трудно лечими, като създава резистентни супербактерии. Пациентите също могат да помогнат в борбата за ограничаване на инфекциите, смятат британските здравни специалисти.

 

 

Антибиотиците са от ключова важност в случаи като сепсис, пневмония, бактериален менингит и други тежки инфекции. Антибиотиците обаче не са задължителни за всяко заболяване.  Кашлиците или бронхитите може да продължат до 3 седмици, преди да се изчистят от само себе си. Използването на антибиотици само съкращава оздравителния процес с ден – два, коментират представителите на PHE.

 

Как да преборим инфекциите

 

Мнозинството от нас хващат инфекция от време на време и се възстановяват благодарение на собствения си имунитет. Пациентите не трябва да отиват на лекар, очаквайки, че ще им предпишат антибиотик, обяснява проф. Пол Косфорд, медицински директор в агенцията.

При пациенти с инфекции, с които организмът сам може да се справи, съветите на лекарите са:

  • Осигурете си достатъчно почивка
  • Използвайте болкоуспокояващи средства
  • Пийте много течности

Докторът е този, който трябва да може да ви каже дали наистина се нуждаете от антибиотик. „Истината е, че ако вземете антибиотик, когато нямате нужда от него, тогава е много по-вероятно в следващите месеци да хванете инфекция, която няма да се повлияе от антибиотици“, обяснява проф. Пол Косфорд.

 

 

Апокалипс след антибиотиците

 

Бактериите са изключително гъвкави – веднъж, след като започнете да ги атакувате с антибиотици, те намират начин да оцелеят. Има случаи на пациенти, които са починали от бактерии, резистентни на антибиотици.  

 

Чака ни апокалипсис след края на антибиотиците, предупреди вече главният медицински инспектор на Англия проф. Дейм Дейвис, припомня Би Би Си. Ако лекарствата откажат да действат, не само инфекциите ще станат по-трудни за лечение, но и стандартни процедури като Цезарово сечение и онкологично лечение може да станат твърде рискови за пациентите, предупреждават британските здравни специалисти. 

Коментари

Почивката е много важна,но дори и ние лекарите не можем винаги да си я позволим

Почивката е много важна, за да може организма да се възстанови.