Публикация

Три причини за неуспех след смяна на колянна и тазобедрена става

Три причини за неуспех след смяна на колянна и тазобедрена става

Защо има проблеми след смяна на коляно или тазобедрена става?


В България смяната на колянна и тазобедрена стави става все по-модерна и необходима операция. Причините са различни - счупване на бедрената шийка, гонартроза, коксартроза, травми и др. Поради големия брой пациенти с изкуствени стави в последните години значително се повиши и броя на усложненията свързани с тези ендопротезни средства. 

 

Има няколко често срещани причини, поради които трябва да се ревизират имплантите, най-често произтичащи от възрастта на имплантанта, развитието на сраствания  и костната загуба в резултат на операцията. Ако имате някаква болка в ставите, това може да е знак, че вашият имплант се е разхлабил, инфектиран е или старее. Това са най-честите причини, поради които ще се нуждаете от ревизия:

1. Разхлабване

По време на операцията, имплантите на тазобедрените или колянните стави са здраво закрепени към костта, за да възстановят обема на движение. Поради тази причина се очаква те да функционират добре от 10 до 20 години.

Разхлабването е най-честата причина за  ревизия на импланта, която настъпва, когато коляното или бедрото на имплантанта се е преместило до известна степен далеч от мястото, където го е поставил хирургът.

Триенето на повърхностите на ставите, които се търкат една вдруга, докато ходите, може да доведе до износване на вашия имплант. Това отслабва ставата и може да доведе до счупване на костта или загуба на контакт с импланта ви. Ако развиете болка в областта на тазобедрената става или коляното и чувствате нестабилност, ще ви е необходима планова ревизионна операция за отстраняване на недостатъка.

2. Инфекция
Много е важно да приемате антибиотици преди и след операцията по подмяна на ставите, съгласно указанията на вашия лекуващ лекар.Една изкуствена става може да се инфектира, дори ако тя започва някъде другаде в тялото ви.

3. Възраст
По-възрастните пациенти с възпалителен артрит са с по-висок риск от разхлабване, но с по-малък риск от разместване, тъй като те са по-малко активни. Младите или по-активните пациенти поставят повече стрес върху имплантанта на ставите, което може да доведе до разместване и разхлабване. Но във всеки случай, независимо от възрастта ви, след като имплантатът достигне продължителността на живота си, ще трябва да бъде заменен.

Ако имате някакви признаци, че се нуждаете от ревизия, посетете вашия лекар, за да потвърдите диагнозата си чрез рентгенография и физикален преглед. Тъй като хирургичната ревизия може да бъде по-сложна от първоначалната операция за замяна, рискът от усложнения ще се увеличи.

 

Ако имате проблеми след смяна на става, моля обърнете се за своевременна помощ от специалист

Коментари