Публикация

Омбудсманът: Нужна е по-добра координация при защитата на децата


Необходимо е да се подобрят политиките на държавата, както и координацията на институциите, които носят пряка отговорност за защитата на правата на детето.

Такава позиция изрази омбудсманът Гиньо Ганев, под чийто патронаж в хотел „Шератон” се проведе национална конференция „Насилието сред и върху деца и младежи”.

Според статистически данни, огласени на форума, над 5 процента от убийствата у нас се извършват от деца. Около 20 на сто от сексуалните посегателства също се причиняват от деца. Същевременно 5 процента от българските деца стават жертва на насилие, като 60 на сто от тях са обект на сексуално посегателство. Това излага на сериозен риск психическото и физическото им здраве.

Според омбудсмана е необходима не само да се подобрят механизмите, но и експертният капацитет на институциите, носещи отговорност за детските права у нас. 

Сред темите, дискутирани на конференцията, са причините за насилието сред и върху деца и младежи, психологическите особености на сексуалното насилие върху деца, системата за закрила, превенцията.

Форумът бе организиран съвместно с Националния съюз „Безопасност и охрана” и Синдиката на българските учители.

Той е подкрепен от Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието, младежта и науката и Столичната община.

Коментари