Публикация

Трябва да намалите солта? Заместете я с нещо пикантно

Трябва да намалите солта? Заместете я с нещо пикантно

Хапването на люто може „да излъже“ мозъка да не търси солено, показва ново изследване


Повечето хора прекаляват със солта, когато седнат на трапезата. Твърде много сол в храната може значително да увеличи риска да развием диабет тип 2 и да удвои опасността от сърдечно заболяване, показват най-новите проучвания. 

 

Според експертите на Световната здравна организация всички ние трябва да намалим количеството на солта в храната си с 30 процента, ако искаме да избегнем хронични заболявания в следващите години, припомня изданието Medical News Today. Хората не трябва да консумират повече от 2,3 милиграма сол на ден, съветва Американската сърдечна асоциация. 

Връзката люто - солено

 

Дори да знаем, че трябва да намалим солта, дали е толкова лесно да го направим? Оказва се, не съвсем, тъй като предпочитанията ни към сол в храната са свързани със сложен неврологичен процес, който учените едва започват да разгадават. Има обаче начин той да бъде „заобиколен“ – хапването на по-пикантни храни е начин да убедим мозъка да не търси толкова много солено, твърди ново проучване в Китай. То е ръководено от д-р Цзимин Чжу, преподавател и директор на Департамента за хипертония и ендокринология в Трети военен медицински университет в гр. Чунцин, Китай. Резултатите от изследването бяха публикувани в сп. Hypertension. 

 

 

Д-р Чжу обяснява, че е бил подтикнат да направи това изследване от резултатите от един пилотен проект, който открил, че известно количество от веществото капсаицин, което придава специфичния остър мирис на лютите чушки, засилва възпримането на храната като солена. „Искахме да разберем дали този ефект също така ще намали и консумацията на сол“, обяснява д-р Чжу.

Който яде люто, има по-ниско кръвно

Екипът изследвал 606 китайци, събрани в различни центрове на случаен принцип. Анализирани били предпочитанията на участниците за люто и солено. Установено било, че хората, които предпочитали по-люти храни, консумирали по-малко сол в сравнение с тези, които предпочитали храната да не е люта. Освен това, систоличното кръвно налягане при хората с предпочитание към лютото било по-ниско с 8 мм живачен стълб, а диастоличното им кръвно налягане – по-ниско с 5 мм в сравнение с хората, които предпочитали по-соленото. 

 

За да изследват какво влияние оказва лютото върху мозъка на човека, д-р Чжу и екипът му вкарали капсаицин в организма на всеки от участниците, като използвали образна диагностика, за да наблюдават мозъчната им активност.  Те установили, че предизвиканият от тях  лютив вкус активирал същите зони в мозъка, както и тези, активирани от солта. 

 

 

 

 

„Консумацията на лютиви храни може значително да намали индивидуалните предпочитания към по-солена храна, дневната консумация на сол и кръвното налягане на човека, като модифицира неврологичното обработване на възприятието на солено в мозъка. Прибавянето на пикантен вкус към храната може да се окаже обещаваща промяна в начина на хранене, която да намали високата консумация на сол и високото кръвно налягане“, пише екипът в заключенията си.

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

 

 

 

 

 

Коментари