Публикация

НЗОК очаква догодина 2 млн. хоспитализации 

НЗОК очаква догодина 2 млн. хоспитализации 

Тази прогноза е занижена


Бюджетът на здравната каса за 2018 г. предвижда 2 милиона хоспитализации, обяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев при представянето на проекта в парламента. Прогнозата е занижена, тъй като в последните години отчетите на болниците са за около 2.3 млн. хоспитализации, пише в. „Сега“.

 

Изданието припомня, че с проекта се залага мораториум за финансиране на нови болници и дейности във вече съществуващи лечебни заведения, а също се очаква и увеличение на цените на някои от клиничните пътеки, което обяснява очакването на касата за по-малко или поне за липса на ръст на отчетените хоспитализации. Освен това част от дейностите в болниците - т.нар. клинични и амбулаторни процедури, се отчитат отделно и се очакват 1.3 такива догодина. Това са дейности, които не изискват повече от 48 часа прием в болница. Предвидено е и 33 000 онкоболни да получат лекарствено лечение в болниците.

 

От публикацията става ясно още, че 7 млн. прегледа за остри състояния в специализираната извънболнична помощ ще плати НЗОК догодина. 3.2 млн. ще са вторичните, т.е., когато се налага пациентът да се върне за проследяване при специалиста. 21 милиона ще са медико-диагностичните дейности в лабораториите. 
 

Коментари