Публикация

Съвети за безоблачно общуване между майки и дъщери


Как бихте определили отношенията с дъщеря си? Отговорите на този въпрос варират от „Ние сме най-добрите приятелки” до „Не се понасяме”.

Връзката между майка и дъщеря може да бъде както нещо прекрасно, така и голямо предизвикателство.

Като майка, от вас зависи дали ще възприемете такава линия на поведение, която води до по-откровени и близки отношения с дъщеря ви. Това никога не е лесно, но ако направите първата стъпка, непременно ще постигнете по-добри взаимоотношения.

Не трябва да очаквате незабавен резултат. За полагането на здрава основа е необходимо време, особено ако до този момент общуването е било затруднено.
Никога не е късно обаче да поставите ново начало.

Опитайте се да изпълнявате следващите няколко съвета за постигане на хармония в отношенията с дъщеря ви:

Избирайте подходящия момент за „битките”
Спонтанната емоционална реакция в дадена ситуация е естествена, но е много важно да се овладеете, за да обмислите спокойно как ще е най-правилно да постъпите и да се справите с проблема.

Не винаги е наложително да се проведе разговор на момента. Обмисляйте решенията си в по-далечна перспектива, иначе конфликтите няма да имат край.

Подхождайте към проблемите без предубеждения и предразсъдъци
Стремете се към постигане на съгласие в спора. Мненията, чувствата и идеите на всеки човек са еднакво важни. Ако искате да ви чуят, трябва да можете да изслушвате. Мислете, преди да говорите, и помнете, че веднъж изречени, думите не могат да се вземат назад. Проявявайте уважение, за да ви отвърнат със същото.

Поставете ново начало
Когато общувате, в никакъв случай не копирайте модела на отношенията с вашата майка. Абстрахирайте се от чувствата си в миналото и изградете нова връзка с дъщеря ви. Като майка, контролът на този процес е във ваши ръце заради опита, който вече имате.

Подхождайте с уважение
Обмисляйте поведението си в спора, дори и да сте на съвсем противоположно мнение. Не започвайте разговора с „Не”.

Вместо това намерете думи, за да подчертаете, че всяка гледна точка трябва да се зачита. Помнете, че вашето отношение се възприема не само от думите ви, а и от израза на лицето ви и от жестовете.
Понякога думата „Не” звучи като шамар по лицето и тогава постигането на съгласие става много трудно.

Контролирайте емоциите си
Човешко е да се греши и да се взимат неправилни решения. Затова, когато в труден момент дъщеря ви се обърне към вас, не мислете за себе си, а за доброто на детето си.

Емоционалното здраве на дъщеря ви е не по-маловажно от физическото. Дори и проблемът да засяга пряко вашето емоционално състояние, трябва да овладеете реакцията си. От това зависи дали в бъдеще дъщеря ви ще продължи да споделя и да се обръща в трудни моменти към вас.

Издигайки се над чувството за обида и гняв, което изпитвате. Това ще бъде добър пример в живота за дъщеря ви.

 

Коментари