Публикация

Легендата на ФК „Черноморец“ Иван Пазачев за битката с диабетната ретинопатия

Легендата на ФК „Черноморец“ Иван Пазачев за битката с диабетната ретинопатия

„Печеля битката с тежкото заболяване, благодарение на специалистите от Очна болница „Бургас“


          И днес името Иван Пазачев предизвиква гордост у феновете на ФК „Черноморец“. Пазачев е част от отбора от 1977г. до 1983г. и е в основата на успеха на клуба през 1980-1981г., когато тимът с тогавашния треньор Васил Желев постига едни от най-големите си успехи и е сред първенците в българския футбол. Доскоро Пазачев е член на управителния съвет на ФК „Черноморец 1919“. Днес легендата на бургаския футбол продължава да носи името „Черноморец“ в сърцето си и помага в делата на клуба. „Всеотдаен човек, професионалист, обичан и уважаван от колегите си и тогава, и сега“ – така говори за Пазачев друга легенда на бургаския клуб – големият Владимир Стоянов – дългогодишен председател на спортното дружество „Черноморец – Бургас“ и ръководител на развитието на голяма част от спортовете в Бургас.

           От повече от година насам, обаче Иван Пазачев е изправен пред сериозна битка с едно от най-тежките очни заболявания – диабетната ретинопатия – често срещано усложнение от диабета.

 

            „Имам диабет от 20 години и не бях изненадан, когато се появиха проблеми с очите“ – разказва ветеранът  - „Водил съм много битки в професионален и в личен план, но борбата с това заболяване е истинско изпитание на духа.“

 

            Всичко започва на 1-ви юли 2016г., когато по време на посещение при близките си в САЩ, Пазачев получава кръвоизлив в лявото око. След четиримесечно лечение в Щатите той се прибира в Бургас и по препоръка на познати се обръща към лекарите на Очна болница „Бургас“. Изследванията показват, че лекуваното око е стабилно, но зрението на дясното е силно намаляло, в следствие на катаракта (т.нар. „перде“). След операция на „пердето“ зрението на окото е възстановено. Диабетната ретинопатия, обаче продължава да прогресира и следват събития, които застрашават зрението на ексфутболиста – кръвоизливът, лекуван в САЩ, се повтаря в лявото око, а скоро след овладяването му Пазачев е приет в болницата със силни болки в дясното. След серия от диагностични изследвания са установени очакваните диабетни промени в очните съдове.

 

      „Бързата реакция и навременните действия на екипа предотвратиха сериозни последствия за зрението ми“ – споделя ветеранът – „Когато изпитвах силни болки, лекарите ме приеха по спешност през уикенда. Д-р Методи Иванов, който дотогава следеше състоянието ми, по това време отсъстваше от града, но след като му позвъних и разбра, че съм хоспитализиран, ме посети при завръщането си в неделя. Лекарят трябва да е не само добър специалист, но и добър човек, затова жестът му ме трогна. Отношението и вниманието понякога са толкова важни, колкото и самото лечение“ – добавя бившият футболист.

 

            Днес Иван Пазачев се чувства много добре. Д-р Методи Иванов и екипа му следят редовно състоянието му. „Както и футболът, така и битката със заболяване като диабетната ретинопатия е екипна работа. Печеля тази битка, защото имам най-добрия отбор от професионалисти“ – добавя Пазачев.

Коментари