Публикация

От печата: Финансист, а не лекар ще поеме МЗ

От печата: Финансист, а не лекар ще поеме МЗ

Очаква се премиерът да предложи Кирил Ананиев за поста


Политическият съвет на управляващата коалиция утвърди официалната номинация за министър на здравеопазването. Лидерите на партиите от коалицията разгледаха няколко възможни кандидатури, а предложението за министър ще бъде внесено от премиера Бойко Борисов в парламента веднага след приемането на бюджет 2018“, обявиха вчера от правителствената пресслужба.

 

Засега името на приемника на подалия оставка проф. Николай Петров не се съобщава официално, но се смята, че това ще е финансовият заместник-министър Кирил Ананиев. От ГЕРБ вече обявиха, че новият министър няма да е лекар, информира в. „Сега“.

 

Изданието уточнява, че заместник-министърът има голям опит в управлението на здравния сектор. Бил е член на Управителния съвет на НЗОК от 1999 г., от 2002 до 2005 г. е негов председател. След като УС стана Надзорен съвет, Кирил Ананиев му беше председател от 2014 до 2016 г., докато не напусна заради конфликт с тогавашния здравен министър д-р Петър Москов. 

 

В момента той отново е начело на надзора. Освен това от 1998 г. до 2009 г. е бил зам.-министър на финансите, върна се на поста през 2014 г. и го заема и в момента. 

 

Ресорите му са бюджет, държавни разходи и финанси на общините, заради което се смята, че Ананиев е бюджетарят на Министерството на финансите и със сигурност прави и бюджета на здравния сектор. Освен това като шеф на надзора следи и за изпълнението му, изтъква всекидневникът.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари