Публикация

4 мита за киселините в стомаха

4 мита за киселините в стомаха

Често погрешно схващане за проблема пречи на хората да се свържат със специалистите


В съзнанието на хората съществуват 4 популярни мита за киселините в стомаха. Често обаче те пречат на пациентите да потърсят съвет от специалист и да държат нещата под контрол.  

 

Мит 1

Киселините в стомаха не са голям проблем

 

Появяващите се от време на време киселини в стомаха, които не са силно изразени, вероятно не са голям проблем за здравето на човека. Честата поява на киселини обаче със сигурност е. Те може да създадат определени пречки и проблеми в ежедневието ви – човек може да има проблеми със съня, да му е трудно да работи на другия ден, да не харесва вече определени храни и да го измъчва силна болка и дискомфорт, отбелязва изданието Health24.   

 

Честите киселини също така може да са индикация за гастроезофагеална рефлуксна болест – ГЕРБ. От своя страна, при усложнения, тя може да доведе до болестта Хранопровод на Barrett – състояние, което се характеризира с промяна в клетките на хранопровода.  При някои хора това в крайна сметка води до развитие на рак на хранопровода, който е застрашаващо живота състояние.

 

Ако не бъдат лекувани, киселините също така могат да допринесат за развитието на инфекции на горните дихателни пътища, предупреждават специалистите.

 

Мит 2

Киселините винаги са свързани с това, което ядем и пием

 

Въпреки че е факт, че пикантните храни, лукът, чесънът, алкохолът и кафето може да причинят киселини при някои хора, може да има и по-дълбока причина за появата им. Киселините и ГЕРБ може да се появят, защото участъкът между хранопровода и стомаха се отпуска по-често, отколкото би трябвало, или в неподходящия момент. Хиаталната херния, например, при която част от стомаха преминава през малък отвор на диафрагмата – хиатус, може да е друга възможна причина.

 

Често погрешно схващане за проблема пречи на хората да се свържат със специалистите

 

При някои хора храната престоява в стомаха по-дълго, отколкото е нормално, в резултат на автономно нервно увреждане. При други, слюнчените и слузестите жлези в храносмилателната система не работят нормално, което може също да доведе до появата на киселини.

 

Мит 3

Тютюнопушенето помага за облекчаване на киселините

 

Не, обратното е вярно. Колкото повече пушите или сте изложени на пасивно тютюнопушене, толкова е по-голяма опасността да се появят киселини и ГЕРБ.

 

Изследванията показват, че тютюневият дим увеличава отделянето на стомашни киселини, намалява темпото, с което стомахът се изпразва, намалява натиска върху долния езофагеален сфинктер (като така позволявана стомашните сокове да се връщат обратно в хранопровода), позволява придвижването на жлъчни соли от червата в стомаха (като така прави стомашните киселини по-опасни) и уврежда хранопровода, като го прави по-малко способен да се съпротивлява на уврежданията от стомашни сокове.

 

Пушенето също така може да повлияе на действието на медикаментите, които лекарят ви е предписал за стомашни киселини, като ги направи по-малко ефективни.

 

Мит 4

Киселините са нормална част от остаряването на човека

 

Макар че има тенденция появата на киселини и ГЕРБ да се увеличава с възрастта, това не означава, че те са нормален белег на остаряването на човека. В действителност, хората, които страдат от киселини след 50- и след 60-годишна възраст, по-скоро се сблъскват със сериозни  усложнения от киселините като ерозивен езофагит  или хранопровод на Barrett.

Нещо повече, симптомите на ГЕРБ може да са различни при хора на различна възраст.

 

 

Докато хора на 20 г., 30 г. и 40 г. може да имат киселини и регургитация (връщане на съдържанието на хранопровода и стомаха към устата), симптомите на ГЕРБ при по-възрастните хора може да включват трудно преглъщане, повръщане, загуба на тегло, болки в гърдите, анемия и анорексия.

 

За да станат нещата още по-сложни, промените в нервната система, свързани с възрастта, може да означават, че по-възрастните хора имат намалена чувствителност за уврежданията, които настъпват в хранопровода. С други думи – може да имате рефлуксно заболяване, но да не го осъзнавате.

 

Затова е добре пациентите да поговорят с личния си лекар, ако имат някой от посочените по-горе симптоми.

 

Коментари