Публикация

Доц. Мангъров: Грипните вируси са много изменчиви, ваксината може да осигури защита

Доц. Мангъров: Грипните вируси са много изменчиви, ваксината може да осигури защита

Ефикасността на противогрипните ваксини е между 20 и 70%


Човек може да се предпази от грип, като се ваксинира. Това е единственото смислено нещо, което може да направи, плюс общоукрепващите мерки – да се храни добре, да спортува, коментира доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в Инфекциозна болница, пред Нова телевизия.

 

Вчера бяха съобщени резултатите от изследване на учени от Факултета по медицина на университета в Пенсилвания, според които само 20-30% от ваксинираните против грип през изминалата година са били реално защитени.

Това не е новина. По данни на Centers for Disease Control and Prevention (Центрове за контрол и превенция на заболяванията) ефикасността на противогрипните ваксини се движи между 20 и 70%. 30% ефикасност означава, че ако са ваксинирани 1 милион души, 300 хиляди няма да се разболея. От тях поне 10 хиляди няма да влязат в болница, а поне 100 няма да умрат, поясни  доц. Мангъров.

По думите му една от причините за неособено високата ефективност на ваксините е, че грипните вируси са силно изменчиви и е много трудно да се направи нещо, което да осигури 100-процентова защита.

 

Грипът е заболяване, което създава проблеми, защото всяка година има нови вируси, срещу които повечето хора нямат антитела, и когато такъв щам се появи, масово те се разболяват”, поясни специалистът.

 

В проучването се посочва още, че ефективността на противогрипните ваксини при децата от 6 месеца до 8-годишна възраст е около 48%.

 

„Най-разумното нещо, което може да се направи, е човек да ваксинира себе си и най-вече децата си“, изтъкна доц. Мангъров и сподели, че самият той си вече се е имунизирал.

 

Според него имунната система на повечето хора работи добре, разболяват се тези, които не са се сблъскали със съответния вирус. Колкото по-малък е човек, толкова повече неговата система е изложена на опасност да се разболее, допълни специалистът. 

Коментари