Публикация

Кампания за ранно откриване на диабет в УМБАЛ „Александровска“

Кампания за ранно откриване на диабет в УМБАЛ „Александровска“

Безплатни измервания на гликиран хемоглобин, необходимо е предварително записване


По повод 14 ноември - Световния ден за борба с диабета, Центърът за превенция на захарен диабет в УМБАЛ „Александровска“ организира скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин и изследване на телесен състав по биоимпедансен метод. 

 

Необходимо е предварително записване на тел.: 0879 878 051 между 8:00 и 12:00 часа.

 

Препоръчително е за захарен диабет да се консултират хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване, близък роднина с диабет (родител, брат, сестра), повишено кръвно налягане или друго сърдечносъдово заболяване, възраст над 45 години.

 

Изследванията и консултациите ще се проведат след 14:00 часа по график в периода 13 ноември – 1 декември 2017 г. в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска“, който се намира на 1 етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.

 

Превантивният център в университетската болница е открит преди две години и разполага с най-модерната апаратура за ранна диагностика на диабета и неговите усложнения, за обективизиране на съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, ендотелната дисфункция, автономната и соматична невропатия, промените в ретината и други. 

 

Захарният диабет тип 2 е най-социално значимото ендокринно заболяване, което в много от случаите се диагностицира при настъпили вече усложнения и органни увреждания. 
Ранното му откриване дава възможности за по-успешно лечение и контрол на заболяването.

Коментари