Публикация

9 стъпки за подобряване на паметта преди изпит

9 стъпки за подобряване на паметта преди изпит

Те могат да улеснят запомнянето на информация и да ви помогнат да се представите по-добре по време на сесията


Изпитната сесия наближава, а студентите знаят, че усвояването на огромен обем информация за кратко време наистина е сериозно предизвикателство. Особено когато освен с учене, са заети и с работа. Започва трескава размяна на лекции и конспекти, четене на произведения и учебници по диагонал, търсене на допълнителни консултации, безсънни нощи, стрес.

 

Независимо дали сте първокурсници или сте последна година в университета, важно е да знаете, че има начини за подобряване на паметта, които могат да улеснят запомнянето на информация и в крайна сметка да ви помогнат да се справите по-добре с изпитите. Ето ги и тях:

 

Добър сън
За да имат ефективна памет, студентите се нуждаят от 8,5-9 часа сън на нощ. Кратката дрямка през деня също освежава. Важно е да се знае, че добрият сън подобрява концентрацията, способността за решаване на проблеми, времето за реакция, настроението и общото здраве, които допринасят за по-високите оценки. Особено важно е да се наспите добре преди изпитите и да не ставате да четете рано сутринта, за да ви остане време за почивка. 

 

„Интелигентни храни“ за студенти
Разглеждането на учебниците, организирането на лекционни бележки и подготовката за тестове предизвикват мозъка ви. Дайте му нужното „гориво“, за да останете фокусирани и да усвоите това, което четете, съветват специалистите. Те препоръчват да се спазва здравословен хранителен режим не само по време на сесията, както и да се избягват чипсовете, енергийните напитки. 

 

Храните, които наистина зареждат мозъка, са: мляко и нискомаслени млечни продукти, овес, боровинки, сьомга, орехи, конопено семе, тъмен горчив шоколад, тъмнолистни зеленчуци (спанак, аспержи, броколи).

 

Освен това закуската не бива да се пренебрегва. Не случайно тя се нарича най-важното хранене за деня – научни изследвания са установили, че пропускането й значително намалява вниманието на учениците и студентите и способността им да си припомнят информация. Една купа със зърнени храни сутрин ще даде на студентите концентрацията и подобряването на паметта, от които се нуждаят. 

 

Изключете телефона
Телефоните разсейват - това е всеизвестен факт. Установено е, че студентите, които прекарват повече време в писане на текстови съобщения по телефона и в социалните мрежи, получават по-ниски оценки. В друго изследване учените са открили, че дори самото виждане на телефона е достатъчно, за да се намали способността за съсредоточаване. 

 

Започнете рано с подготовката и бъдете последователни в ученето 
Атлетите не тренират само в деня преди състезанието, както и актьорите не правят само една репетиция преди представлението. За да се ангажира паметта с нещо,  отнема време. По-ефективно е например по дадена тема да се чете всеки ден по час, отколкото да отделите наведнъж 10 часа в един ден. 

 

Проверявайте сами знанията си
Водещи изследователи смятат, че самостоятелното тестване е един от най-ефективните начини да подобрите способността за припомняне на вече прочетеното. Помага също така да проверите дали имате пропуски в знанията си. 

 

Научете някого
След като сте изпитали себе си, запознайте с материала някой друг. Установено е, че това помага на запаметяването и припомнянето. За да можете да преподавате, от вас се изисква да научите и организирате знанията си по ясен и структуриран начин.

 

Не слушайте музика, докато учите
Родителите по цял свят сега се радват: вече имате основателна причина да настоявате детето ви да спре да слуша Джъстин Бийбър по време на сесия. Студентите, които учат в тиха обстановка, запаметяват по-лесно от предпочитащите музикален фон, докато четат. 

 

Малко свеж въздух и упражнения са от полза
Не можете да работите и учите по цял ден, всеки ден. Нито пък трябва. След разходка сред природата хората се чувстват освежени и по-добре се съсредоточат. Освен това физическата активност помага на хората да се справят по-добре със стресови ситуации: намалява тревожността и повишава самочувствието.

 

И още: Смятате ли, че четенето непосредствено преди началото на изпита ще накара мозъка ви да „пoпие“ информацията и да получите по-добри оценки? Изследванията, проведени от д-р Чък Хилман от Университета в Илинойс, доказват, че разходка или физически упражнения, направени около 20 минути преди изпит, може да засилят паметта и мозъчната енергия. 

 

Помощ от аптеката
При изпити, когато е необходимо за кратко време да се обработи, съхрани или предаде огромна по обем и важност информация, паметта може да има нужда от помощ. 

 

В аптеките има препарати, които подпомагат пъргавината на ума, познавателната функция, засилват концентрацията. Такъв е Мемостор – той съдържа полезни за човешкия мозък съставки – уридин, цитидин, глутамин, желязо, пантотенова киселина, които работят много добре заедно. Резултати от обширни научни проучвания за тази хранителна добавка сред пациенти показват убедително подобрение в краткосрочната памет и когнитивните функции.

 

Цитидинът генерира нови връзки между невроните и поддържа клетъчните структури, а уридинът спомага за избягване на енергийното изчерпване, критично за функционирането на мозъка, повишава вниманието. Желязото също има положителен ефект – то отговаря за транспорта на кислород в мозъка, подобрява производството на червени кръвни телца. Пантотеновата киселина редуцира стреса, глутаминът пък е смятан за „горивото за мозъка“. 

 

Препоръчителният прием е по 2 капсули дневно сутрин заедно с храната, в продължение на най-малко два месеца. През първата седмица е добре да се вземат по 4 капсули дневно (две сутрин и две вечер). Така ще се осигури нормалното функциониране на мозъка по време на сесията, ще се подобри процесът на усвояване и възпроизвеждане на информация.

Коментари

Полезно