Публикация

Ново проучване показва ползата от ресвератрол за подобряване на глюкозната хомеостаза

Ново проучване показва ползата от ресвератрол за подобряване на глюкозната хомеостаза

Експериментът е извършен със затлъстели мишки, съобщава статия в сп. Canadian Journal of Diabetes


Ресвератролът е биоактивен полифенол, който подобрява глюкозната хомеостаза при затлъстяване. Проучване, проведено наскоро с мишки, показва, че ресвератролът оказва благоприятен ефект по комбиниран път едновременно на гостоприемника и на микробиотата, съобщава сп. Canadian Journal of Diabetes.

 

Данните от изследването показват, че ресвератрол, приеман вътрешно, води до промени в чревния микробиом при затлъстели мишки. В същото време трансплантирането на фекален материал от здрави мишки, хранени с ресвератрол, на  затлъстели мишки, е достатъчно за подобряването на тяхната глюкозна хомеостаза.

 

За да изяснят механизмите, по които трансплантациите на фекален микробиом подобряват глюкозната хомеостаза, учените направили експеримент с 8-седмични  C57Bl/6 мишки, които били подложени на диета с високо съдържание на мазнини и сукроза в продължение на 5 седмици. След това им бил трансплантиран фекален микробиом от мишки донори, които в продължение на 8 седмици били на диета, съдържаща 0.4% ресвератрол. Данните от експеримента показали, че глюкозната хомеостаза се подобрява до 11-ия ден след първата трансплантация.

 

От този ЛИНК може да влезете и прочетете цялата статия в списанието.   

Коментари