Публикация

МБАЛ „Св. София” – първата болница у нас в помощ на хората с увреден слух

МБАЛ „Св. София” – първата болница у нас в помощ на хората с увреден слух

Благодарение на модерните технологии става възможно да се направи жестомимичен превод в реално време


Болница „Света София“ вече предлага услугата „видео жестов превод“ на пациенти  с увреден слух. Така всеки пациент в неравностойно пoложение, дължащо се на увреда на слуха  – възрастен, ученик, дете, ще има директен достъп до здравните услуги. 

 

Д-р Михаил Зортев – прокурист на лечебното заведение, разясни при представянето на проекта, че благодарение на модерните технологии става възможно да се направи жестомимичен превод в реално време. Мястото за контакт е обозначено със специален стикер на регистратурата. 

 

„Щастливи сме, че МБАЛ „Св. София” е първата в страната, която се грижи за нас. Само хората с увреден слух знаят и разбират нашите проблеми. Те са невидими за другите хора“, коментира Севдалина Джонгарска, директор на училището за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“ в София. 

 

В България по неофициални данни има приблизително 120 000 души с различна степен на увреждане на слуха, от които около 25 000 ползват като основно средство за общуване български жестов език.

 

Предстои включване в онлайн мрежата и на ДКЦ „Св. София” - Люлин.

 

С новата услуга МБАЛ „Св.София”, в партньорство с „ТоталКей“ и Фондация „Заслушай се“, ще подпомогне и осигури адекватна медицинската грижа за пациентите с увреден слух.

Коментари