Публикация

От печата: ГЕРБ не харесаха мораториума за нови болници 

От печата: ГЕРБ не харесаха мораториума за нови болници 

Повече средства за извънболничната помощ 


Поисканата от здравната каса и защитена от Министерството на финансите забрана догодина да се финансират каквито и да било нови болници и нови дейности във вече съществуващи може да претърпи промяна при второто четене на бюджета на НЗОК, пише в. „Сега“.

 

Изданието отбелязва, че при приемането на бюджета на първо четене в парламента вчера председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ се е обявила против мораториума в този му вид

 

Забраната трябва да се коригира и да се обвърже с националната здравна карта, която Министерството на здравеопазването трябва бързо да публикува отново, така че да не се допускат договори за нови дейности и за нови лечебни заведения там, където вече има свръхпредлагане, но да се разрешат в райони, където има дефицит“, коментира д-р Дариткова.

 

Тя даде пример със своя избирателен район - Смолян, където догодина ще бъде открито отделение по инвазивна кардиология, изградено с държавни средства. „Ако НЗОК не може да сключи договор за тази дейност, хората ще продължат да пътуват за това лечение по 100 км", обясни председателят на здравната комисия в парламента.

 

Всекидневникът припомня, че Националната здравна карта, която беше отменена от Върховния административен съд, посочва именно в кои области има свръхпредлагане и на кои дейности и в кои - недостиг. Тя e задължителна за здравната каса, т.е. договорите за финансиране трябва да са съобразени с нуждите на населението и наличното лечение, описани в картата. 

 

От публикацията става ясно, че управляващите ще се вслушат в предложенията на лекарския съюз и общопрактикуващите лекари бюджетът за извънболнична помощ догодина да има по-голямо увеличение от заложеното сега - 7 млн. лв. повече за първична извънболнична помощ и 11 млн. лв. отгоре за специализирана. 

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари

Аз се досещам защо не се е харесала идеята, а вие?