Публикация

Лекари и пациенти започват общи действия по здравната реформа


Ако ДДС върху лекарствата се увеличи заедно с общия размер на данъка, здравната каса ще фалира, алармираха представители на БЛС и на национално представените пациентски организации.

Необходимо е да се въведе диференцирана ставка за лекарствата, коментира пред Хелт медия главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков.

Днес Българският лекарски съюз, конфедерация „Защита на здравето”,  федерация „Български пациентски форум” и Българската асоциация за закрила на пациентите подписаха споразумение за съвместна дейност, насочено към реформиране на здравна система и подобряване на здравните услуги.

В документа се настоява бюджетът на НЗОК да се отдели от този на държавата, а  управлението на касата да се осъществява отново на трипартитен принцип с участието на лекарите и пациентите.   

В споразумението се посочва, че е необходимо да се въведе лична електронна здравна карта за всички български граждани преди да бъде изготвена националната карта на лечебните заведения. Според БЛС преди да се пристъпи към анализ на мрежата от болници, трябва да се знае за всеки район колко са пациентите и какъв е техният статус.

„Досегашните реформи са недостатъчни и незадоволителни.” – заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

По думите на председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов, през последните 8 месеца не е показана управленска визия за промяна на здравната система.

„Правата на пациентите са последна грижа на държавата от 10 години насам.” – коментира Пламен Таушанов.

Коментари