Публикация

Второкурсници от Медицинския колеж започнаха стаж в аптеки „Фаркол“

Второкурсници от Медицинския колеж започнаха стаж в аптеки „Фаркол“

Бургаската аптечна верига с над 25-годишна история е база за провеждане на задължителната практическа подготовка на студенти от катедра "Фармация"


Нови студенти, този път от Медицинския колеж към бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, провеждат в момента своя стаж в аптеки „Фаркол“. Второкурсниците Димитрина Димитрова и Седика Коджаахмед са две от последните попълнения към Стажантската програма на бургаската аптечна верига. Практическото им обучение преминава в аптека „Фаркол Трапезица“.

 

Само преди няколко месеца в аптека „Фаркол ДКЦ 1“ приключи стажът на четвъртокурсника от Медицинския университет във Варна Галин Чаушев. Възпитаникът на бургаската английска гимназия бе избрал да надгради своите знания в местната аптечна верига, която е утвърдено име на пазара и вече с над 25-годишна история.

 

„Желанието ми е да придобия нови умения, учейки се от екипа фармацевти. За мен е важно да видя реалната работа с клиенти. Самият процес на паралелно учене и стаж е много полезен“, споделя Димитрина Димитрова. Тя е от хората, решили да дадат нова посока на професионалния си път. Бургазлийката дълги години работи като учител по биология, впоследствие и училищен психолог. Сега решава да надгради своите знания и да осъществи една своя мечта. „Научавам много за фармацията като цяло, колегите са с опит, който е ценен за нас. Теоретичните ни изпити само за тази учебна година са 18, но без практика няма как да се случат нещата“, обобщава Димитрина.

 

За Седика стажът във „Фаркол Трапезица“ започва в края на октомври. Споделя, че е вълнуващо и интересно да си зад гишето, да наблюдаваш обслужването на пациентите, да се запознаваш на място с различните групи лекарства. „Колегите много ни помагат, обясняват това, което ни интересува. Обстановката е спокойна и приятелска“, доволна е второкурсничката. 19-годишното момиче от с. Череша завършва средното си образование в Айтос, след което пробва да влезе медицина, но попада в настоящата си специалност. „По-различно е, но е интересно и също е насочено в полза на хората“, казва Седика.

 

Задължителният преддипломен стаж на студентите от катедра „Фармация“ по регламент се провежда в аптеки, утвърдени като бази за обучение. За последните няколко години десетки студенти завършват своята практическа подготовка, избирайки бургаската аптечна верига „Фаркол“.

Коментари