Публикация

Пациентски организации и търговци на лекарства с антикризисни мерки


"Склонни сме на компромис по отношение на въвеждането на такса "рецепта" за безплатните лекарства. Изискваме обаче реимбурсацията на медикаментите да се запази и по никакъв начин да не се възпрепятства достъпът на пациенти до лечение".

Това каза за health.bg д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Днес в Националната здравноосигурителна каса се проведе заключителна среща с представители на пациентски организации, търговци на лекарства, производители. На нея бяха обсъдени мерките, с които ще се гарантира запазването на достъпа до лекарства за домашно лечение до края на годината, въпреки трайната тенденция за преразход на средствата за медикаменти, предвидени в бюджета на НЗОК. Заедно с експерти на касата е изготвен окончателният вариант на предложенията.

Подобни срещи се проведоха през последните два месеца на различни нива, като целта им беше всички участници да предложат свои мерки за решаване на проблема. Намерението е всеки по веригата да даде своя принос за преодоляване на временните финансови затруднения.

"В Европа хората заплащат такса за обработка на рецептите за всички лекарства. Повечето пациентски организации обаче предлагаме да се въведе само такса за безплатните медикаменти, която да бъде в размер на 1 лев - толкова, колкото в момента касата плаща на аптеките", посочи д-р Хасърджиев, като допълни, че от такова плащане трябва да бъдат освободени инвалидите и социално слабите.
Българската асоциацията за закрила на пациентите е предложила да се плаща 2,40 за обработка на рецепта.

Като мярка за намаляване на разходите на касата фармацевтични компании са готови да намалят с 5% цените на оригиналните медикаменти, които НЗОК заплаща, до края на годината.

Дистрибуторите са склонни да фиксират тяхната надценка на 6 процента за всички лекарства. В момента тя е 6-7-9 %.

"Въпреки приетите мерки, касата пак ще бъде в преразход. Затова очакваме и държавата да поеме своята отговорността и да бъдат заделени допълнителни средства за лекарства", каза председателят на Националната пациентска организация.

Д-р Хасърджиев допълни, че пакетът с предложенията ще бъде представен на директора на НЗОК д-р Нели Нешева. Идеята е те да влязат в сила от 1 юни.

 

Коментари