Публикация

Таргетната терапия подходяща и при рак на белия дроб

Нашата истинска цел днес е да превърнем едно остро заболяване в хронично и да поддържаме добро качество на живот, каза проф. Кристиян Манеголд


Таргетната терапия е сред най-новите възможности за лечение на пациенти с рак на белия дроб. Тя е изключително ефективна при пациенти с поставена диагноза на базата на специфични характеристики на техния тумор, посочи пред журналисти д-р Росица Кръстева, специалист по медицинска онкология и член на клуб „Млад онколог”. Събитието се организира от Национална пациентска организация по повод Световния месец за борба с рака на белия дроб.
Д-р Кръстева посочи, че ако през 1995 г. не са лекували това заболяване, благодарение на новите методи в момента има пациенти, които живеят повече от 7 години. Те водят пълноценен живот, ходят на работа и се грижат за семействата си.
Проф. Кристиян Манеголд, член на Борда на директорите на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и професор в Хайделбергския университет, също обърна внимание на таргетната терапия, приложима при част от пациентите. За целта е необходимо да се извършват генетични тестове, които да докажат, че туморът демонстрира фактори, които го правят податлив на лечение.
„Таргетната терапия е революция при лечението на всички тумори, не само при рака на белия дроб. Нашата истинска цел днес е да превърнем едне остро заболяване в хронично, като удължим преживяемостта и поддържаме добро качество на живот”, каза проф. Манеголд.
Заболяването засяга над 1.8 млн. души в световен мащаб и е водещата причина за смърт от онкологични заболявания. Един от всеки 5 смъртни случая на онкологични пациенти се дължи на белодробен карцином, което го прави най-смъртоносния вид рак. Всяка година ракът на белия дроб води до повече от 1.6 млн. смърни случаи – повече от рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата взети заедно. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. с него са диагностицирани над 4000 българи. Основните рискови фактори за развитие на заболяването са активното и пасивното тютюнопушене, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, лична или фамилна анамнеза за белодробен рак. 
Един от основните проблеми в България, свързан със заболяването, е недостатъчната пофилактика и късното му диагностициране, пореди липса на симптоми и оплаквания в ранните му стадии. В 5% до 15% от случаите заболяването се открива от направени рентгенови снимки на белия дроб по повод на други заболявания. При наличие на симптоми – загуба на тегло, изостряне на хронична кашлица, затруднено дишане, дишане с хрипове, отделяне на кървави храчки, болки в гърба, в преобладаващите случаи заболяването вече е в напреднал стадий.

 

Коментари