Публикация

Модерна лаборатория в „Медлайн-Централ Хоспитал“ открива заболявания в най-ранен етап

Резултатите излизат за приблизително 3 часа


Най-модерната молекулярно-генетична лаборатория заработи във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“. По своите технологични възможности тя е единствена в Пловдив и областта и гарантира най-високо качество на изследванията, съобщи д-р Ася Кънева, началник на отделението.

Звеното разполага с последно поколение апаратура „Rotor Gene Q“ за диагностични анализи на хепатити В и С, както и на хепатит Е, а също и на полово предавани заболявания - хламидии, ХИВ, НРV /човешки папилома вирус/. С нея се откриват още херпесни инфекции, цитомегаловирус, мононуклеоза. С възможността да се изследват над 10 онкологични маркера при болни с карцином на белия дроб, кожата, дебелото черво, мозъчни тумори и онкохематологични заболявания лабораторията се превръща в основен играч в персонализираната медицина в Пловдив и региона. Напълно автоматизираната подготовка на пробите намалява вероятността от човешка грешка и създава условия за бързо и качествено изработване на резултатите.

Методът на полимеразната верижна реакция (PCR), който се прилага в лабораторията, е един от най-новите и най-точните. За неговото развитие ученият Кари Мълис получи през 1993 г. Нобелова награда. Високотехнологичните лабораторни диагностични методи позволяват да се идентифицират много заболявания на най-ранен етап. Често PCR диагнозата дава положителен резултат, но пациентът не изпитва никакво неразположение, а признаците на болестта отсъстват. Това обаче не означава грешка, а много ранен стадий на заболяването. В този случай са необходими допълнителни изследвания. Ако заболяването е било диагностицирано на такъв ранен стадий, трябва да започнете лечението възможно най-скоро, тъй като колкото повече напредва болестта, толкова по-трудно се лекува.

Методът на PCR използва принципите на молекулярната биология. Неговата същност се крие в използването на специфични ензими, които многократно копират фрагментите на РНК и ДНК на патогените, които са в пробите на биоматериала, например в кръвта. По този начин се откриват патогенните причинители на заболяванията, което позволява да се проведе адекватно лечение.

Резултатите излизат за приблизително 3 часа. За PCR диагностика на заболяванията се вземат различни видове биоматериали за анализ. Изборът зависи от вида на инфекцията.

Най-голямото предимство за пациентите е, че вече не е необходимо да пътуват или да изпращат изследванията си до София, защото вече могат да се правят и тук.

 

 

Повече информация пациентите могат да получат на тел: 032/656-600 от д-р Ася Кънева, началник на Клинична лаборатория във верига болници „Медлайн - Централ Хоспитал“ в Пловдив, ул. „Филип Макеноднски“ 37. 

Коментари