Публикация

Остаряващото сърце може да отслаби паметта

Остаряващото сърце може да отслаби паметта

Когато сърцето не изпомпва ефективно кръвта, това може да доведе до намалено кръвоподаване към участъци на мозъка, установи проучване в САЩ


Понижената способност на сърцето да изпомпва кръвта при възрастните хора може да намали кръвоподаването към центъра на паметта в мозъка, установява ново проучване в САЩ.

 

То включило 314 души на средна възраст 73 години, които нямали деменция и не били прекарали инфаркт или инсулт. Около 40 процента от тях били с леко намалени когнитивни увреждания, които увеличават риска да се развият различни видове деменция, включително и алцхаймер.

 

Изпомпана  кръв - килограми

 

Всички участници били подложени на тестове, които да установят какво количество кръв изпомпва сърцето им съобразно това колко едро е тялото им. Направени били и изследвания с ядрено-магнитен резонанс на кръвоподаването към мозъка.

 

„Проучването ни показва, че когато сърцето не изпомпва вече така ефективно кръвта, това може да доведе до намалено подаване на кръв към участъците на мозъка, отговарящи за паметта“, обяснява авторът на изследването Анджеда Джефърсън, директор на Център за паметта и алцхаймер в Университета „Вандербилт“ в гр. Нашвил, щата Тенеси.  

Екипът установил изненадващ факт – отслабването на паметта при хора с болно сърце било сравнимо с кръвоснабдяването на мозъка при хора, които били с 15 – 20 години по-възрастни от тях.

 

Когато сърцето не изпомпва ефективно кръвта, това може да доведе до намалено кръвоподаване към участъци на мозъка, установи проучване в САЩ

 

Мозъкът може да остарее по-бързо

 

Данните показват, че механизмите, които регулират кръвоподаването, могат да станат по-уязвими с напредването на възрастта, дори още преди да настъпят увреждания в когнитивните функции, обяснява Анджела Джефърсън.   Според нея е възможно дяловете от мозъка, в които започва да се развива болестта на Алцхаймер, да са особено уязвими, тъй като там липсва голяма мрежа от кръвоносни съдове. Според нея ако се установи по-добре как работи процесът, това може да доведе до разработването на методи за превенция и лечение.  

 

Коментари