Публикация

Кирил Ананиев: Здравният сектор няма цвят, той е кауза

Кирил Ананиев: Здравният сектор няма цвят, той е кауза

Парламентът избра нов министър на здравеопазването


Кирил Ананиев е новият министър на здравеопазването. 121 депутати гласуваха доверие на досегашния заместник-финансов министър, 85 (от БСП и ДПС) бяха „против“ неговата номинация.

Ще работя с всички парламентарни групи, ще работя и с гражданското общество, и със съсловните организации, и с всички други, които могат да помогнат за подобряването и развитието на сектора на здравеопазването. Той няма цвят, той е кауза, зад която трябва да вървим, заяви от парламентарната трибуна новоизбраният министър.

За да приема този пост, аз съм подготвил план за действие, който обхваща комплексно всички въпроси, свързани с реформата в здравеопазването. Този план се базира на приоритетите на правителството“, подчерта Кирил Ананиев.

 

Той отбеляза, че ще бъде създаден Консултативен съвет, в който ще влязат „честни, доказани лекари и други специалисти“. С тяхна помощ ще бъде начертана стратегията за развитие на сектора.

 

От думите на новия здравен министър стана ясно още, че той има намерение да потърси подкрепа от научните среди във висшите учебни заведения. 

 

„Защо да не създам съвет на министрите на здравеопазването, които са управлявали до този момент, за да обсъдим нещата и с тях“, посочи Кирил Ананиев.

 

Министърът отбеляза, че предстоят срещи със съсловните организации и подписване на Национален рамков договор за следващата година.


До избор на нов здравен министър се стигна след като проф. Николай Петров подаде оставка на 30 октомври. В телевизионен репортаж се твърдеше, че като директор на Военномедицинската академия проф. Петров е възложил обществени поръчки за около 1,6 млн. лева на фирма, представлявана от зет му.

 

 

Снимка: Министерство на финансите

Коментари