Публикация

Биорезорбируемите структури са бъдещето, отбелязаха на Конгреса по интервенционална кардиология

Биорезорбируемите структури са бъдещето, отбелязаха на Конгреса по интервенционална кардиология

Вчера бе откриването на VIII Национален конгрес по интервенционална кардиология, който за първа година се провежда в гр. Пловдив. Събитието е организирано от Българското дружество по интервенционална кардиология със съдействието на Дружеството на кардиолозите в България.


Програмата на форума е посветена на последните постижения в областта на диагностиката и интервенционалното лечение на сърдечносъдовите заболявания, включително съвременните световни и европейски препоръки, които включват все повече минимално инвазивното интервенционално лечение като стандарт и при заболявания, които до този момент са лекувани с отворена хирургия - стволови стенози, структурни и клапни заболявания, сложни коронарни запушвания и други. 

 

Председателят на Дружеството по интервенционална кардиология д-р Валери Гелев отбеляза особено важната роля на т.нар. bioresorbable vascular scaffold за бъдещото лечение на редица заболявания като остър коронарен синдром и др. По последни данни 50% от болните с остър коронарен синдром не стигат живи до лечебното заведение, така че въвеждането на тези нови средства ще е "голям скок" в инвазивната кардиология.

 

Създаването на синтетичен матрикс е също нашумяла напоследък тенденция, която ще намери широко приложение, особено, при лечение на дегенерация на клапа.

 

Освен множеството презентации и постерни сесии от български и чуждестранни лектори, участниците ще могат да наблюдават няколко операции на живо, предавани директно от УМБАЛ "Св. Георги" и УМБАЛ "Пълмед"- гр. Пловдив, както и от Болница "Тракия"- гр. Стара Загора.

 

 

Коментари