Публикация

Упражненията на открито подобряват самочувствието


Само пет минути упражнения дневно сред природата могат да подобрят менталното здраве, твърдят британски учени, цитирани от Ройтерс.

Изследването, публикувано в Еnvironmental Science & Technology, показва, че само 5 минути „активност на зелено” (като разходка, каране на колело, занимания в градината) могат да подобрят настроението и самооценката.

Предишни проучвания също са показали, че упражненията на открито могат да намалят риска от ментални заболявания, но досега никой не е знаел колко време е необходимо да се прекарва в спорт сред природата, за да бъдат постигнати реални резултати.

Учените са изследвали 1 252 души на различна възраст. Анализирани са дейности като ходене, градинарство, каране на колело, риболов, управляване на лодка, езда и земеделие.

Най-позитивни резултати за самочувствието е показала 5-минутната доза „упражнения на зелено”, установили специалистите. Всички зелени зони в градовете са подходящи за тези занимания, но допълнителни ползи имат онези от тях, в които има и вода.

Коментари