Публикация

В Националната кардиологична болница направиха две уникални процедури на малки деца

Клиниката по детска кардиология изпитва сериозен недостиг на медицински сестри


Две уникални за България процедури бяха направени в Националната кардиологична болница. Това обяви пред CredoWeb началникът на Клиниката по детска кардиология проф. Анна Кънева. Тя обясни, че  те са извършени съвместно от екип на болницата и известния детски кардиолог проф. Нарапансуами Срирам.

 

Първата процедура е приложена при новородено със сложна вродена сърдечна малформация.  Детето е с недоразвита лява камера и със стеснения на аортната клапа и аортната дъга. Лекарите са направили разширение с помощта на балонна аортна клапа и са сложили малък стент в аортната дъга. Проф. Кънева обясни, че по този начин се е избегнала една много рискова за детето операция, за да бъде оперирано по-късно, когато е в по-добро състояние.

 

Втората операция е извършено с ново устройство, с чиято помощ е затворен междукамерния дефект на сърцето на дете. Проф. Срирам отбеляза, че с новия метод се премахва изцяло риска от появата на усложнения, като сърдечен блок. Той обясни, че при конвенционалното устройство рискът за усложнение е около 10%. Поради тази причина в много страни неговата употреба е спряно, каза специалистът. Като допълнително предимство на новата методика той посочи много по-ниската цена на медицинското изделия – около 700 евро, при 3500 евро за конвенционалното.

 

При престоя си в България проф. Срирам ще вземе участие в VIII Национален конгрес по интервенционална кардиология, който се провежда от 9 до 12 ноември 2017 г., в Пловдив. Той заяви, че там изнесе лекция за новостите в лечението на деца с тетралогия на Фало. Специалистът ще презентира техника за слагане на стент в изходния път на дясната камера на сърцето. Ще бъдат засегнати въпросите кои са подходящите случаи за лечение и какви са възможните усложнения.

 

Въпреки новостите, въвеждани в Клиниката по детска кардиология, лечебното заведение има сериозен проблем с обгрижването на пациентите. Това стана ясно от думите на проф. Кънева.  Оказва се, че в кардиологичните отделения не достигат медицински сестри. Като причина тя посочи липсата на достатъчно средства, за да се осигурят конкуренти на частните лечебни заведения заплати. „От друга страна липсата на детски профил в медицинските колежи не мотивира завършващите медицински сестри да започнат да работят с деца в тежките детски отделения“, каза проф. Кънева.

Коментари