Публикация

Започва Световната седмица за отговорно прилагане на антибиотиците 

Започва Световната седмица за отговорно прилагане на антибиотиците 

Тези лекарства са застрашени да загубят своята ефективност поради неправилна и прекомерна употреба


В световен мащаб седмицата от 13 до 19 ноември е посветена на отговорното прилагане на антибиотиците, информира Министерството на здравеопазването.

 

През последното десетилетие проблемът с антимикробната резистентност придобива все по-застрашителни размери. Смъртността от инфекции, причинени от резистентни микроорганизми, възлиза на повече от 25 000 души годишно в Европа и 700 000 по света. 

 

По данни на Световната здравна организация малкият брой разработвани в момента нови антибиотици не са в състояние да се справят с нарастващия брой мултирезистентни микроорганизми. По тази причина е необходимо да се увеличат усилията и мерките за запазване ефективността на антимикробните средства, с които разполагаме към момента.

 

Антибиотиците са застрашени да загубят своята ефективност поради неправилна и прекомерна употреба, а в много случаи те дори не са необходими. Само с общи координирани усилия може да се постигне успех в борбата с антимикробната резистентност.

 

Подпомагайки световните кампании, Националният център по заразни и паразитни болести организира редица мероприятия, измежду които разпространение на образователна брошура и видеоклип, предназначени за информираност на обществото относно отговорното използване на антибиотици.

 

С материалите може да се запознаете в приложените файлове.

Прикачени файлове

pdf
pdf

Коментари