Публикация

Цените на лекарствата без рецепта замразени още 2 години

Цените на лекарствата без рецепта замразени още 2 години

Това предлага МЗ


Забраната за увеличение на цените на лекарствата, отпускани без рецепта, да се удължи до края на 2019 г., предвиждат промени в наредбата за регистриране и регулиране на цените на медикаментите на здравното министерство, пише в. „Сега“.

 

Изданието припомня, че от 2015 г. е в сила текст, според който производителите имат право да искат увеличение на цената на медикаментите само с процента на статистически отчетената инфлация, въпреки че по закон цените на тези препарати само се регистрират, т.е. те може да се променят по всяко време и с колкото решат фирмите.

 

През 2014 г. здравното министерство предложи мораториума върху увеличението на цените и той влезе в сила от 2015 г. „Лекарствата без рецепта са продукти, които се използват масово, честите увеличения на цените им се отразяваха неблагоприятно върху възможностите на населението за закупуването им, респективно ограничаваше достъпа до тези продукти“, беше мотивът на МЗ тогава, припомня всекидневникът.

 

Сега в предложението, подготвено от екипа на бившия здравен министър проф. Николай Петров и качено за обществено обсъждане на сайта на МЗ, се посочва още, че:

 

„Аргументите, въз основа на които бе въведено това ограничение, бяха свързани с ограничаване увеличението на цените на масовите лекарствени продукти в разгара на зимния сезон, както и създаване на прогнозируемост и стабилност по отношение на разходите за най-често използваните от българските домакинства лекарствени продукти. И към момента същите аргументи обосновават необходимостта от предлаганото увеличение.

 

Следва да се държи сметка и за факта, че съобразно информацията, публикувана от Националния статистически институт, в изтеклите 2 години покупателната способност на българския гражданин не е нараснала, което от своя страна също обосновава необходимостта от запазване на настоящите цени на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание“.

 

Друга промяна, която се предлага, е НЗОК да дава становище за включване, промяна и изключване на медикаменти от Позитивния лекарствен списък, приложими при лечението на злокачествените заболявания, заплащани в болничната помощ извън стойността на оказваните медицински услуги.

 

Подробности за проекта може да откриете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

pdf
pdf
pdf
pdf

Коментари