Публикация

MOVEMBER – кампания за превенция рака на простатната жлеза подкрепена от столичната „Хил Клиник”

MOVEMBER – кампания за превенция рака на простатната жлеза подкрепена от столичната „Хил Клиник”

Безплатните прегледи на пациенти с карцином на бъбреци или простата са през целия ноември.


Водещи медицински специалисти представиха информационната и профилактична кампания за борба с рака на простатата и тестисите Movember по време на пресконференция на 13.11.2017 г. в Хил клиник, бул. Пушкин 71.

 

Всяка година хиляди български мъже се сблъскват с диагнозата рак на простатата. Шансовете за оздравяване са добри само на онези от тях, чийто простатен карцином е в ранна фаза и подлежи на радикална терапия. На пресконференцията се огласиха данни за заболеваемостта в страната и Европа, начини за превенция, иновации в диагностиката на рака на простатата.

 

Смята се, че приблизително 1,1 милиона души по света са диагностицирани с рак на простатата. В страните от Европейския съюз по данни на Евростат от 2014 г. 74,0 хил. мъже са загинали следствие злокачествен процес на простатната жлеза. Заболяването е сред четирите най-фатални наред с рака на белите дробове, рака на дебелото черво и рака на гърдата. По данни от 2014 г. стандартната смъртност при пациенти с рак на простатата в ЕС е била 39,6 на 100 000 жители като честотата на смъртност при мъжете над 65-годишна възраст е била 73 пъти по-висока от тази при по-младите мъже. Това съотношение се дължи на факта, че тази форма на рак засяга хора в напреднала възраст.

В България новооткритите случаи на рак на простатата нарастват всяка година. По данни на НЦОЗА през 2015 засегнатите от простатен карцином мъже са 438 на 100 хиляди, а през 2016 са 470 на 100 хиляди. Новоткритите случаи през 2015 са 68 на 100 хиляди, а през 2016 73 на 100 хиляди мъже са чули диагнозата рак на простатна жлеза.

 

НСА съобщава за смъртност от 26.4 мъже на 100 000 именно следствие простатен карцином (данните са за 2016 г.) Леталният край за тези мъже е настъпил от заболяване, което е 100% лечимо, ако се диагностицира навреме и се проведе адекватна терапия.

 

В пресконференцията участие взеха доц. д-р Камелия Генова - консултант по магнитно-резонансна образна диагностика, д-р Полина Данаилова – патолог, д-р Фернандо Санча - уролог, д-р Георги Георгиев - уролог, д-р Александър Боцевски - уролог, д-р Горан Деримачковски – уролог.

Коментари