Публикация

#Дишам свободно - Прегледай дробовете си, безплатно е!

На 15 ноември 2017г. УМБАЛ "Александровска" предоставя възможност за безплатни изследвания на дишането и безплатна консултация с психолог за болните от ХОББ


Във връзка с предстоящия Световен ден за борба с ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест) - 16 ноември, на 15 ноември 2017г  от 11.00 до 14.00ч. УМБАЛ „Александровска“ предоставя възможност на всички желаещи да си направят безплатно изследване на основните показатели на дишането (спирометрия) и измерване капацитета на белите дробове (пулсоксиметрия). На разположение на пациенти с ХОББ ще бъде клиничен психолог , който чрез интервю ще направи психодиагностика . Целта на консултацията с психолога е преодоляване на депресията в тежките стадии на заболяването.

 

      ДОЦ. ЙОРДАН ПЕТЕВ: ТЮТЮНОПУШЕНЕТО Е ОСНОВНИЯТ ФАКТОР, ВОДЕЩ ДО РАЗВИТИЕТО НА ХОББ

Милиони по света страдат от ХОББ 

В България се предполага, че  от хронична обструктивна белодробна недостатъчност  са засегнати над половин милион българи. Откриването на болестта обикновено се случва на късен етап, когато тя вече се е развила, поради което заболелите започват лечение след като вече са настъпили необратими промени в дробовете им. 

Статистиката сочи, че само в Европа ежегодно от ХОББ умират 300 000 души - повече , отколкото от рак на гърдата и рак на белия дроб взети заедно. Очакванията сакъм 2030 година болестта да бъде втора причина за смърт в света.

 

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари