Публикация

Обновена е Детската клиника по изгаряния на „Пирогов“

Обновена е Детската клиника по изгаряния на „Пирогов“

Нови легла, медицинска вана и веноскопи получи отделението


Малките пациенти на Детската клиника по изгаряния и пластична хирургия към „Н. И. Пирогов“ посрещнаха 13 ноември – Световен ден на добротата и Международен ден на незрящите, с нови легла, медицинска вана и веноскопи.

 

„В началото идеята бе да се закупят легла като помощ за отделението. Когато дойдоха, видяха на място всичките ни нужди и допълнително закупиха специализираната вана, която е наистина изключително важна за ежедневната работа за децата с малки и по-обширни изгаряния. Също така два веноскопа за откриване на периферни вени, което спестява много болка и стрес и на децата, и на възрастните“, разказа координаторът на специализирания комплекс доц. Мая Аргирова. 

 

Изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов подчерта, че цялата клиника се нуждае от основен ремонт: „Сумата, необходима за цялостния ремонт и оборудване на сградата, в която постъпват всички болни от страната с по-тежки изгаряния, е около 7 млн. лв. Парите са необходими за две нови реанимации - детска реанимация изгаряния и реанимация възрастни изгаряния. Неща, които са изключително важни, защото всички знаем - това е най-важният център по изгаряния в България“.

 

Отбелязването на двата дни в един не е случайно. Обединяващото е вярата, че всеки един човек може да бъде част от чудото на добротворчеството и да направи света по-добро място за живеене, помагайки на хора с тежки здравословни и социални проблеми.
На своя благотворителна вечер Лайънс клуб „София Витоша” събра 60 000 лева, за да направи пълната промяна в клиниката. Подменено е изцяло старото, нефункционално и амортизирано оборудване и заменено с удобни и многофункционални легла в 15-те стаи, в които се лекуват пострадали от 0 до 18 години. 

 

Изключително важна придобивка е и професионалната вана, в която няколко пъти дневно хидратират обгорените деца, както и два апарата за бързо и безболезнено откриване на вените при инжектиране.

 

За последен път в отделението е правен ремонт и е подменяна легловата база през далечната 1974 г. Това е единственото специализирано отделение в страната за диагностика, активно лечение и ранна рехабилитация на лица с ограничени и обширни изгаряния и измръзвания. В него се лекуват и проследяват близо 90% от децата с изгаряния в страната. Не малка част от тях са с дълбоки изгаряния и лечението им продължава с месеци. Затова и наличието на съвременни легла е ключов момент от общото лечение.

 

Дарението не е единственото на ЛК „София Витоша” към „Н. И. Пирогов“. Преди години клубът дари кувьоз за Детската клиника по анестезиология и реанимация, а миналата година зарадваха децата с голям телевизор и 50 детски книжки за създаване на детска библиотека към отделението.

 

Лайънс клуб „София Витоша“ е сред водещите благотворителни организации в България. Сред приоритетите им са превенцията и борбата с очните заболявания, глухотата, диабета, наркоманията, онкозаболявания, а също и работа с деца и младежи в областта на културата, науката и образованието. Създаден преди 10 години, общата стойност на дарените от клуба средства надхвърлят 1 000 000 лева.

Коментари