Публикация

Екипът на д-р Васил Ангелов оперира безкръвно рядък вид херния

Интервенцията бе извършена в отделението по лапароскопска хирургия към болница „Медлайн“


Екипът на отделението по лапароскопска хирургия в болница „Медлайн“-Пловдив спаси пациент, на когото бе диагностициран заклещен възпален апендикс. „Изключително рядката находка е известна в медицината като „херния тип Амианд” от името на френския хирург Клавдий Амианд, извършил първата успешна операция от остър апендицит на 6 декември 1735 г. Отваряйки херниалния сак, той открил възпаления апендикс“, поясни началникът д-р Васил Ангелов.

Пациентът постъпва по спешност и споделя, че има силни болки в долната част на корема от няколко дни, но в последните 48 часа интензитетът им се засилва значително и стават непоносими. Освен общото неразположение 65-годишният Станимир периодически вдига температура, има гадене и подутини  в двете слабинни области.

По време на клиничния преглед д-р Ангелов установява двустранни ингвинални хернии със заклещване вдясно. Пациентът го информира, че му е правена отворена  операция от ингвинална херния вдясно, като е извършена протезна пластика и е поставено платно за укрепване на коремната стена.

Хирургичният екип взема решение да извърши операция - ТЕП пластика по ендоскопски метод. Така през разрез около 1,5 см в областта на пъпа е проникнато между слоевете на коремната стена и се достига до десния херниален сак, където при ревизията е открит заклещен възпален апендикс. След като е отстранен, отново е направена двустранна пластика на ингвиналния канал с двукомпонентно платно.

Интервенцията продължава час и половина.

В момента пациентът се възстановява много добре и скоро ще се върне към ежедневните си ангажименти, увериха медиците.

Началникът на отделението по лапароскопска хирургия д-р Ангелов, който има повече от 10-годишен опит в областта на безкръвните интервенции, посочи, че „херния тип Амианд” се среща толкова рядко и в практиката си той има само няколко случая. Водещият хирург припомни, че ингвиналната херния на практика е излизане на коремни органи или части от тях през патологично разширени отвори в областта над слабинната гънка. Причина за тяхната поява е генетично обоснована слабост на съединителната тъкан, както и повишеното вътрекоремно налягане при кашлица, запек, бременност, прекомерни физически усилия. Клиниката се изразява в наличие на подутина причиняваща болка и локален дискомфорт, а при заклещване - на илеус и перитонит. Ако не бъде диагностицирана навреме, изходът за пациента може да е фатален.

 

Коментари