Публикация

СКАНДАЛ: "Операция" беше заклеймена като гавра с лекарите

"Операция" на Иво Сиромахов предизвика скандал в Пловдив и дебати в общественото, културното и медицинско пространство


 

"Операция" е пиеса в добрите традиции за черна комедия. Преди години Иво Сиромахов е опериран от апендисит и докато го карат към операционната, той слуша разговорите на лекарите, които обсъждат ежедневни рутинни, незначителни проблеми. Това инспирира Сиромахов да напише пиеса за разминаванията между очакванията на пациентите и реалностите. Комедията се играе три сезона при пълна зала в Сатиричния театър в София, но новият директор на театъра, Здравко Митков я спира.  Това е причината "Операция" да започне да се играе частно и да гастролира из цялата страна поради голям зрителски интерес. След гастроли при пълни зали в Русе и Варна, представлението "акостира" в Пловдив, където два дена след представлението в официално писмо от ректора и зам.ректора на Медицински Университет - Пловдив се казва, че пиесата е гавра с лекарската гилдия. Дори синът на проф. Сарафян бил разколебан в решението си да кандидатства медицина.

 

Театър, сцена, игра, актьори. Изкуство, което интерпретира живота през неговата си специфична призма и което всеки зрител прекарва през собствената си.

Дали наистина изкуството може да бъде приемана без условността "театрална" измислица и може ли една театрална "Операция" да оперира лекарите от чувството за хумор.

Чуйте интервюто на Иво Сиромахов пред Дарик Радио ТУК и коментара му във в. "24 часа"

 

Коментари