Публикация

УСБАЛО се присъединява към акцията „Да спечелим заедно – един ден без цигари!“

УСБАЛО се присъединява към акцията „Да спечелим заедно – един ден без цигари!“

Парите, които съберат работещите в болницата в Световния ден без тютюнев дим, ще се използват за арттерапия за пациентите


Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) в София се присъединява към националната акция „Да спечелим заедно – един ден без цигари!“. Тя се организира от Сдружение „България без дим“ по повод Световния ден без тютюнев дим.  

 

За тази цел на 16 ноември в УСБАЛО ще бъде поставена специална кутия. В нея всички пушачи, които работят в болницата, ще се приканят да дарят парите за един пакет цигари, както и да не пушат на този ден. Събраните средства ще бъдат използвани, за да се купят материали за арттерапия на пациентите с онкологични заболявания в болницата, информират от здравното заведение.

 

Освен това проф. Панайот Куртев, началник на Стационарния блок на УСБАЛО, ще участва в пресконференция по темата, която ще се проведе на 15 ноември (сряда) в БТА от 10:00 часа.
Тютюнопушенето е основен или потенциращ рисков фактор за възникването на редица онкологични заболявания. Опасността от появата на рак на белия дроб при пушачите е 25 пъти по-висока. Пушенето е рисков фактор и за редица други здравословни проблеми – сърдечносъдови, репродуктивни, офталмологични.

 

Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите, е съставът им. В тях се съдържат над 4000 химични вещества, от които поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак). 

 

Ограничаването на тютюнопушенето може да помогне на всеки човек. Само една година след спирането на цигарите, рискът от сърдечносъдови заболявания намалява рязко. След 2 до 5 години опасността от получаването на инсулт се изравнява с този на непушачите. В рамките на 5 години намалява и рискът от развитието на рак на устата, гърлото или жлъчката. След 10 години намалява наполовина и опасността и от развитие на тумор на белия дроб. 

Коментари