Публикация

Д-р Бисер Георгиев: Грипът не се лекува с антибиотици

Приемът на противовирусни препарати може да Ви предпази от заболяването


Д-р Бисер ГеоргиевД-р Бисер Георгиев е общопрактикуващ лекар от 11 ДКЦ в София

 

Кога се очаква началото на грипната епидемия през тази година?

 

Обикновено грипната епидемия започва в края на годината и началото на следващата. Пикът най-често е януари и февруари месец. За тази година актуалните щамове са Мичиган, Сингапур, Хонконг и Брисбейн.

 

Кои са най-изявените симптоми на грипа и каква е разликата с останалите остри вирусни инфекции, от които хората боледуват през есента и зимата?

 

При грипа всички симптоми настъпват внезапно и се развиват много бързо. Хората се оплакват от висока температура, болки в ставите, муските, очните ябълки, отпадналост, чувство на умира, зачервени очи, главоболие. Може да има болки в гърлото, кашлица и воднист секрет от носа. При другите вирусни инфекции оплакванията са доста по-леко проявени и настъпват по-бавно. Може и да няма температура, няма болки в очите. Има отпадналост, но болките в ставите и мускулите са по-рядко и по-слабо проявени.

 

Какви са усложненията на грипа?

 

Най-честото усложнение е пневмония. Срещат се също отити, синузити, възпаления на мускулите и централната нервна система. Възможно е да има миокардити и перикардити – възпаления на сърдечния мускул и на обвивката на сърцето. Усложненията се появяват когато грипът не се лекува навреме, основно при хора, на които имунната система е компрометирана. Това може да е в следствие на някакво заболяване или прием на медикаменти. Рискови групи са хората над 60 години, децата и пациентите с хронични заболявания.

 

Какво е препоръчителното лечение при разболяване?

 

При първите симптоми е редно да се започне лечение с противовирусни препарати, като най-подходящи са тези, които съдържат римантадин хидрохлорид. Лекарството се приема през първия ден три пъти по две таблетки, а през втория и третия – два пъти по две. През следващите няколко дни може да се пие и веднъж на ден. Обикновено общият курс на лечение е от пет до седем дни. Може да се ползва и при деца, като при тях дозата е три пъти по една таблетка дневно. Римантадин хидрохлоридът облекчава симптоматиката, която е характерна за грипа. Той потиска самата експресия на вируса и по този начин спомага за елиминирането му от организма.

 

Препоръчително ли е използването на антибиотици?

 

Наличието на грипно заболяване не налага лечението с антибиотик. За съжаление много хора прибягват към тях.

 

Какви са начините за предпазване от заболяването извън имунизацията?

 

Имунизацията наистина е най-успешният начин за профилактика. Освен имунизацията обаче, може да се използва римантадин хидрохлорид. Цикълът за профилактика е една таблетка на ден след хранене с достатъчно вода. Трябва да отбележа, че доста по-добра е профилактиката ако се използва ремантадин ходрохлорид след направена имунизация.

За предпазване по време на епидемията също е важно хората да измиват ръцете си с вода и сапун. Необходимо е да не се търкат очите с неизмити ръце. Трябва да се избягва контакта с много хора и продължителното пребиваване в затворени помещения. Хората могат да използват за предпазване и маски. Грешка е една маска да се слага повече от веднъж и да се носи цял ден без да се смени с друга. Причината е, че тя се овлажнява от дишането, а това обезсмисля нейното ползване. Оптималното време е около час.

 

Като добавка към медикаментозното лечение, какво трябва да бъде поведението на болните, за да се справят по-бързо с вируса?

 

Много правилно е пациентът да остане на легло и да пие повече течности, като вода и чай. Приемът на витамин С също подпомага лечението и възстановителния процес. Медът увеличава имунитета и ускорява оздравяването.  

 

Трябва ли да се сваля бързо температурата при грипа?

 

Температурата доста изморява и влошава състоянието на болния. Тя е мъчителна както за него, така и за околните, които се грижат за него. Наличието на температура потвърждава някакъв възстановителен процес, но е хубаво да се приемат медикаменти, които да я свалят. Не е разумно да чакаме организма сам да се пребори с наличното заболяване. 

Коментари