Публикация

Стотици пациенти се изследваха безплатно във ВМА по повод Световния ден за борба с диабета

Стотици пациенти се изследваха безплатно във ВМА по повод Световния ден за борба с диабета

Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвратят развитието на болестта, категорична е проф. Ивона Даскалова


Над 500 души се възползваха от безплатното измерване на кръвна захар във Военномедицинската академия в Световния ден за борба със захарния диабет.

 

Специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната установиха наличие на заболяването при 20 от всички изследвали се в рамките на днешната кампания. Тези пациенти получиха препоръки и консултации за последващо лечение.
Кампанията е насочена именно към хората, които не предполагат, че имат захарен диабет.

 

„Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвратят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве“, категорична е проф. Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и председател на Българската диабетна асоциация.

 

„Борбата с диабета започва още от детска възраст, затова не трябва да се допуска децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си. Създайте им култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве и качество на живот като пораснат“, призова още проф. Даскалова.

 

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.
 

Коментари