Публикация

Студентите от МУ - Пловдив с активна кампания в Световния ден за борба с диабета - 14 ноември

Студентите от МУ - Пловдив  с активна кампания в Световния ден за борба с диабета  - 14 ноември

«ДРЕС-КОД: В СИНЬО» ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА - 14-ти НОЕМВРИ - СТУДЕНТИТЕ ОТ МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В ПЛОВДИВ ПРАВЯТ «ЖИВ» СИН КРЪГ От 17.00 ч. в VIII-ма аудитория е откритата лекция "Гестационен диабет" на проф. Мария Орбецова, дм ръководител секция и кл-ка по Ендокринология, МУ


Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14-ти ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият му цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг е символ на обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

Ежегодно студентите от АСМ - Пловдив Медицинския факултет на МУ-Пловдив привличат вниманието на широката общественост към сериозните проблеми на все по-разпространеното социално значимо заболяване - диабета, чрез организирането на популярни инициативи, лекции и активно участие в кампании.

Разбира се, важно е и съ-участието на колегите им от Асоциацията на студентите по фармация в България, които са организирали пускане на сини балони точно в 17:00 в ж. к. "Младежки хълм". 

 

За своята кампания всяка година студентите разчитат на активната подкрепа на водещия ендокринолог и преподавател - професор д-р Мария Орбецова, дм - заместник-декан по учебната дейност на МФ. Студентите-медици тази година се концентрират върху това как диабетът влияе на женското репродуктивно здраве и диабетът развит по време на бременност наречен „гестационен“. От 17.00 ч. е лекцията на тема „Гестационен диабет“, която ще изнесе проф. д-р Мария Орбецова, дм, ръководител на секция и началник на клиниката по ендокринология и болести на обмяната към Медицински университет и УМБАЛ „Св. Георги“ гр. Пловдив.

 

Преди това от 16.30 ч. пред Аудиторния комплекс на МУ - Пловдив ще се формира „жив“ кръг от присъстващите, облечени в син цвят, наподобяващ логото на Световния ден, в знак на съпричастност към хората, заболели от диабет.

Събитието, организирано от АСМ - Пловдив започва от 16.30 и е със свободен достъп за ученици, граждани, пациенти, както и за  всички професионално заинтересовани.

Събитието в медиите:
- Участие в предаване "Добро утро с БНТ-2" - по БНТ-2 - Пловдив: 14.11.2017 г.
https://bnt2.bnt.bg/bg/a/uvelichavat-li-se-sluchaite-na-gestatsionen-diabet
- интервю, излъчено по БНР - радио Пловдив:
http://bnr.bg/plovdiv/post/100896058/studenti-pravat-sin-krag-v-svetovnia-den-za-borba-s-diabeta

Прикачени файлове

Коментари