Публикация

Новите лекарства за диабет пазят едновременно и сърцето

Пациентите със захарна болест у нас вече се лекуват по най-високите световни стандарти


По повод световния ден за борба с диабета (14-ти ноември) започна национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хората със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2). Инициативата е под наслов: „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” и се организира от Българско дружество по ендокринология и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim, която е производител на първото лекарство срещу диабет с доказано протективно въздействие върху сърдечносъдовата система.

Кампанията стартира с пресконференция, на която проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология и проф. Цветалина Танкова,  секретар на Българско дружество по ендокринология, обясниха защо е важно да се обръща внимание на сърдечносъдовия риск, свързан със заболяването захарен диабет тип 2.

Разпространението на захарния диабет тип 2 добива епидемичен характер и се очаква през следващите години броят на хората по света с това заболяване да се увеличава прогресивно. Основната причина за смъртност при захарен диабет тип 2 са сърдечносъдовите усложнения, които се явяват по-рано и имат по-бърза прогресия. Доказано е, че рискът от сърдечно-съдово заболяване е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет в сравнение с общата популация, а когато захарният диабет тип 2 е придружен от миокарден инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота е понижена средно с 12 години“, каза проф. Анна-Мария Борисова по време на своята презентация на тема „Връзката между захарен диабет тип 2 и сърдечносъдовите заболявания и епидемиология на проблема“.

проф.Анна-Мария Борисова и проф. Цветалина Танкова на пресконференция за диабет

На пресконференцията проф. Танкова  обърна внимание на комплексния подход при захарен диабет тип 2 и разкри защо е изключително важно пациентите със захарен диабет тип 2 да следят и здравето на своето сърце.

 

Проф. Танкова отговори на въпроси на CredoWeb:

 

Можем да лекуваме пациентите с диабет по най-високите световни стандарти

- Проф. Танкова, защо диабетът се приравни към сърдечносъдовите заболявания?

- От доста време ни е известно, че диабетът представлява еквивалент на коронарна болест на сърцето, което означава, че рискът от сърдечен инцидент на човек, който е преживял инфаркт и при човек, който само има диабет, е абсолютно еднакъв. А ако човек има диабет и е преживял инфаркт или инсулт, той има два пъти по-голяма смъртност от хората, които нямат тези заболявания. А вече при диабет с преживян и инфаркт, и инсулт, рискът от смъртност е седем пъти по-висок. Статистиката е доста тревожна, защото две трети от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания. Ако човек има само диабет, той е средно с шест години по-малка продължителност на живота от останалата популация. Ако към диабета са се прибавили инфаркт или инсулт, което е доста често съчетание, продължителността на живота се намалява с 12 години. А диабет в комбинацията с инфаркт и инсулт, води до скъсяване на живота средно с 15 години.

 

- Каква трябва да е реакцията на лекарите и на пациентите при такава неблагоприятна статистика?

- Когато се провежда лечение на диабета, ние не трябва да мислим само за намаляване на нивото на неговата кръвна захар, а трябва да се подходи комплексно. Това означава контрол на храненето и теглото, на кръвното налягане, на холестерола. Много е важно пациентите да се откажат от тютюнопушенето. Само с комплексен подход можем да намалим сърдечносъдовия риск при диабет. Отдавна е в миналото тезата, че при диабета намаляването на кръвната захар е единственото и достатъчното условие за предпазване от усложнения и удължаването на живота. Добрата новина е, че мислейки за здравето на сърцето на един пациент, вече имаме възможност да използваме за лечението на неговия диабет медикаменти, които едновременно намаляват нивото на кръвната захар, но и сърдечносъдовия риск. Затова за всеки пациент с диабет трябва много сериозно да се преценява и сърдечносъдовия риск, за да се предпише подходящото лечение. При комплексен, навременен и правилен контрол на диабета и на всички съпътстващи го здравословни рискове ние добавяме години живот на пациентите, при това с по-високо качество.

 

- Защо често казвате, че медицината вече е преодоляла „глюкоцентричната“ теория за лечение на диабета?

- Защото дълго време фокусът, основното внимание беше върху високите нива на глюкозата в кръвния серум и опитите тези нива да бъдат намалени. След това се установи, че дори при пациенти, при които това е постигнато, се получават сърдечносъдови усложнения. Тогава започнахме да преценяваме, контролираме и лекуваме не просто диабета, но всички рискове при съответния пациент – хипертония, висок холестерол, затлъстяване, обездвижване, тютюнопушене. Нормализирането на кръвната захар си остава важна задача, защото така пациентите се пазят от микросъдовите усложнения, засягащи очите, бъбреците, периферната нервна система. А макросъдовите усложнения, основно инфарктите и инсултите при пациентите с диабет, изискват комплексен подход, който вече прилагаме.

 

- Какви са съвременните медикаменти при диабет?

- Вече има лекарства, които отговарят на тези комплексни изисквания в лечението – да намаляват кръвната захар, но и да контролират сърдечносъдовия риск. Тези лекарства допринасят за нормализиране освен на кръвната захар, но и на артериалното налягане, на липидите, на телесното тегло и някои други рискови фактори. Така пациентът контролира не просто диабета си, но и цялостния си сърдечносъдов риск. Хубаво е, че тези медикаменти вече ги имаме и в България, за да можем да лекуваме хората в контекста на най-високите международни стандарти.

 

- В крайна сметка присъда ли е диабетът?

- В никакъв случай! Ако заболяването се открие навреме, контролира се от специалист и пациентът съдейства на лекаря чрез стриктно спазване на лечебната схема, правилно хранене и двигателен режим, редовни прегледи и изследвания, резултатът ще е много добър. Хората с диабет трябва да се научат да живеят със заболяването си, без да допускат то да ги извади от нормалното всекидневие. Това може да стане чрез разумен начин на живот и контрол на всички допълнителни рискови фактори.

Прикачени файлове

docx

Коментари

Тихомир Ушев
14 ное 2017 17:00

Проф. Танкова лекува мои близки хора. Тя е прекрасен лекар и човек, вдъхва доверие, никога не създава напрежение. Лошото е, че повечето болни отиват при лекаря когато са в последните стадии на каквото и да е заболяване. А после се сърдим, че не могат напълно да ни излекуват. Сега и аз си давам сметка, че не съм си изследвал кръвната захар поне от 3 - 4 години...