Публикация

Вътрематочни спирали – какво трябва да се знае?

Вътрематочни спирали – какво трябва да се знае?

Те могат да се ползват и от раждали жени, и от млади момичета


Д-р Гогова, какво представляват вътрематочните спирали (песари)? Какви видове има?
Вътрематочните спирали (песари) представляват малки, Т-образни пластмасови устройства, които се поставят в маточната кухина. Целта е предпазване от нежелана бременност. Използват се от векове, при разкопки в Египет в мумии от женски пол са открити уреди, наподобяващи днешните спирали. Има два основни вида – хормонални, които отделят хормон от групата на прогестерона, и нехормонални, съдържащи нишка от мед и/или благороден метал (сребро, злато).

 

Как действат?
По два начина – механично - не позволяват имплантация на оплодената яйцеклетка, а медта, която се съдържа в спиралната нишка, намалява подвижността на сперматозоидите. 

 

Кога е най-добре да се поставят – преди, по време или след цикъл?
Спиралата се поставя от специалист акушер-гинеколог в стерилна обстановка. Най-добре е това да стане по време на цикъл, на 4-5-ия ден от началото на менструацията, когато каналът е отворен. Жената може още да кърви, но не трябва да има болки в корема.

 

Необходимо ли е да се направят някакви изследвания преди това?
Предварително се прави цитологично изследване (цитонамазка). За да се постави спиралата, не бива да има противопоказания – „раничка“ на шийката на матката, възпалителен процес, неопластични заболявания (рак). Ако има миома, трябва да се прецени дали няма да пречи (в случай, че расте в кухината на матката). 
Необходимо е да се направят и изследвания за алергия към мед.

 

Самото поставяне предизвиква ли болка или дискомфорт? Налага ли се използване на анестезия?
Болката при поставяне на спиралата е съпоставима по сила например с тази при мускулна инжекция. Затова според мен не е нужна упойка. Освен дискомфорт, в първия ден може да има около 4-5 мускулни съкращение на матката (контракции) за изхвърляне на това чуждо тяло. 

 

Какви предписания трябва да се спазват след това? Налагат ли се някакви ограничения?
Жената ще кърви 2-3 дни, защото спиралата се поставя по време на цикъл. През тези дни не е желателно да има сексуални контакти заради отворения канал. Имам пациентки с изпаднали спирали – в резултат на физическо натоварване, при боледуване, придружено със силна кашлица. До следващата менструация е добре жените да не вдигат тежко, да се пазят, да не ходят на фитнес, да избягват басейните. През този месец спиралата се настанява удобно в матката, тялото се адаптира към чуждото тяло.

 

Между 1-ия и 3-тия месец след поставянето жената трябва отиде на преглед при своя акушер-гинеколог. Той ще иска да разбере дали има оплаквания, кървене. След това посещенията при специалист са на всеки 12 месеца. Прави се цитологично и ултразвуково изследване. Нишката е фоточувствителна, на ехографа се вижда дали спиралата е в матката, или е паднала.

 

А крие ли някакви рискове употребата им? 
Важно е да се знае, че вътрематочната спирала предпазва от бременност, но не и от инфекции (полово предавани болести). Хубаво е жената да има един партньор. Когато те са повече, всеки от тях внася някакви бактерии в нейното влагалище. Групата от бактерии правят анаеробна инфекция – бактериална вагиноза. Чрез нишката на спиралата тя може да бъде предадена в по-горните отдели на матката. По този начин може да се запушат маточните тръби или да се образува гной в тях. 

 

Има описани случаи за пробив на матката след поставяне на спирала, но те са много, много редки. 

 

Спиралата влияе ли на самата менструация? 
В зависимост от вида на поставената спирала кървенето по време на цикъл може да намалее, да изчезне или пък да се засили. Хормоналните вътрематочни спирали намаляват кървенето, могат да доведат до аменорея (липса на менструация), а нехормоналните - да увеличават продължителността на цикъла с един ден. 

 

Опасно ли е, ако спиралата се отстрани по-късно от определения от производителя срок?
Обикновено спиралите са с трайност между 5 и 10 години. Ние, гинеколозите, препоръчваме те да се подменят на 5 години. 

 

Ако се забави обаче премахването, това крие ли рискове за здравето?
Не, но жената трябва да се наблюдава стриктно от специалист. Ако няма болки, кървене между менструациите, оплаквания, болки, ако на ехографа не се наблюдава нищо необичайно, тогава може да се изчака с отстраняването. Има случай, когато спиралата се премахва 7-8 години, дори много по-късно след указания срок.

 

С това обаче увеличава ли се опасността от нежелана бременност? Продължават ли да са ефективни хормоналните спирали през този период? Ами нехормоналните? 
Има процент на нежелани бременности, всички фирми-производители на спирали ги уточняват. При нехормоналните спирали, когато нишката продължава да е здрава, няма опасност от забременяване. Трябва да е ясно, че медта се окислява, тя има кратък живот, затова към нишката се добавя сребро или злато, за да се увеличи нейната жизненост. 
При хормоналните спирали указаният за отстраняване срок трябва да се спази много точно, те престават да действат контрацептивно.

 

Как влияят на фертилитета? 
С премахването на спиралата веднага се възвръща възможността за зачеване. 

 

Подходящи ли са за кърмачки?
Да, подходящи са. След раждане обаче матката трябва да се свие, жената да се възстанови. Някои автори препоръчват на жените, раждали нормално, да изчакат с поставянето на спиралата 3 месеца, други съветват това да стане след 6 месеца. За жените, раждали секцио – също 6 месеца.

 

Може ли да се използват от подрастващи?
Спиралите могат да се ползват и от раждали жени, и от млади момичета. Има различни размери – s, m, l. 

 

Какви са вашите наблюдения – препоръчителен контрацептивен метод ли са спиралите у нас?
Не, най-предпочитана е бързата контрацепция. Момичетата например мислят за проблема, след като той се случи, а не предварително. Страх ги е да си поставят спирали, много разчитат на т.нар. прекъснат полов акт, но той не защитава на 100%. Най-добре е нераждало момиче да ползва презерватив, защото той пази и от бременност, и от инфекции, а вече раждали жени - спирала. 

 

Защо?
Този метод елиминира опасността от неправилна употреба. При противозачатъчните хапчета има риск от забравяне на приема. Важно е да се знае, че таблетките са противопоказни при пушачките, а спиралите – не. 

 

Нехормоналните песари не оказват влияние върху други органи, за разлика от хормоналните и хапчетата „антибебе“ - те въздействат върху жлезите, върху кръвоносните съдове и сърдечносъдовата система. 

 

Интервю на Татяна Вълкова

Коментари