Публикация

Проф. Т. Кантарджиев: Антибиотиците удължават живота

Проф. Т. Кантарджиев: Антибиотиците удължават живота

В болници лекували с евтини, за да пестят


Антибиотиците са групата лекарства, които са спасили най-много хора по-света. Изчислено е, че ако в Европа се спре лечението с тези медикаменти, средната продължителност на живота ще намалее с 10-15 години.

 

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.

 

Той подчерта, че антибиотиците са най-добрите лекарства, „нещо уникално“, но те трябва да се употребяват правилно.

Антибиотиците удължават живота, защото подпомагат лечението на почти всичко. Нямаше да можем да правим трансплантация на органи, на костен мозък, ако ги няма антибиотиците, за да ни предпазват от инфекции след това, изтъкна проф. Кантарджиев.

Преди дни бяха представени резултати от изследване, според което ако не се измислят нови антибиотици, през 2050 г. ще има по 50 милиона умиращи хора от недобро лечение. 

 

„Това са изчисления на британски учени по задание на министър-председателя на Великобритания, който първи алармира за опасността от антибиотичната резистентност. Антибиотиците са единствената група лекарства, които са обект на решение на ООН. Има резолюция всички държави да инвестират в правилна антибиотична политика, в търсене на нови антибиотици“, поясни директорът на НЦЗПБ.

 

По думите му без антибиотици не може. „Тогава ще се върнем към 40-те години, когато всеки трети до всеки десети човек, болен от пневмония, е умирал, каза той пред телевизията.

 

Специалистът посочи, че общопрактикуващите лекари вече са добре обучени по отношение на тези медикаменти: „В момента има едно въздържание от ранно даване на антибиотик, започнаха дори микробиологични изследвания да се правят“.

 

Проблем, по думите му, имало в болничната помощ. Там, заради лошото финансово състояние, започвало да се пести от ръкавици, от дезинфектанти, на пациентите се давали евтини антибиотици.

 

Именно това води до катастрофа, до вътреболнични инфекции и до увеличаване на разходите. (…). Всичкото спестяване в болниците води до много големи загуби след това“, категоричен е специалистът.

 

Като друг проблем той посочи ранното изписване на пациентите:

Това, което се пише в нашите болници – „Изписан с подобрение“, не винаги е така (…). Пациенти се изписват рано, защото пътечките в нашата страна са кратички и вътреболничните инфекции се появяват в обществото. Връща се човек в болница, ако до 15 дена развие пневмония, тази пневмония е вътреболнична, причинителите микроби са много високо резистентни, защото са придобити в лечебното заведение, допълни проф. Кантарджиев.

 

Целия разговор може да чуете тук.

Коментари