Публикация

Диабет и бременност  – кои са стъпките, за да родя здраво дете

Защо диабетът и хипотиреоидизмът са рискови и за майката, и за бебето?


Оказва се, че през последните години, въпреки напредъка на технологиите и широкия достъп до информация, се увеличава броят на жените, които забременяват на фона на неподозирани за тях ендокринни нарушения. Най-често става въпрос за предиабет (нарушен глюкозен толеранс) или за вече развит диабет, както и за увреждани на щитовидната жлеза, свързани с промяна в нивата на тиреоидните хормони.

 

Затова още когато се планира бременност, е важно да се съобрази дали бъдещата майка е във групата с висок риск да има диабет и/или дисфункция на щитовидната жлеза.

 

Диабетът е 9-ата причина за смърт при жените в света – 2.1 милиона за година.

• ССЗ при Т2ЗД са 10 пъти по-често при жените в сравнение с мъжете.

• Смъртността при диабет е повече при жените в сравнение с мъжете.

 

2 от 5 жени (40%) под 30 г. са с диабет или около 60 милиона в света. IDF оценява, че 21 милиона или 16% от бременните жени през 2015 г. са имали някаква форма на хипергликемия през бременността. Това е свързано с:

• повишено кръвно налягане

• голям плод

• акушерски компликации

 

IDF препоръчва при жени с диабет:

• здравословна диета

• повишена двигателна активност

• отказ от тютюнопушене

• въвеждане на национална правителствена програма за мониториране на незаразните заболявания

• повишен достъп до основни лекарства за диабет и ССЗ

 

Съгласно Препоръките на Американската диабетна асоциация от 2017 г. се препоръчва въвеждане на нов алгоритъм при бременни жени за откриване на недиагностициран диабет още при старта на бременността след скрининг за рискови фактори за това заболяване.

 

Българското дружество по ендокринология предлага въвеждане на нов алгоритъм на поведение за оценка на рискови фактори за възникване на захарен диабет тип 2 (Т2ЗД) и гестационен диабет (ГЗД) при бременни жени и насочване към ендокринолог за тестване за захарен диабет още при установяване на бременност.

 

И така, как да действате превантивно? 

1. Всякa жена, очакваща бременност, следва да си отговори на  въпросите:

- Имам ли наднормено тегло или затлъстяване;

- Имам ли високо кръвно налягане;

- Имам ли в близкото родствено обкръжение хора с диабет;

- По-възрастна ли съм от 25 години;

- Имаше ли продължителни затруднения при  забременяването;

- Имала ли съм спонтанни аборти с неизяснена причина;

- Имам ли предишно раждане на дете с тегло над 4 кг.

 

2. При положителен отговор на който и да е въпрос –  изследвайте кръвната захар на гладно.

 

3. При граничен или висок резултат, консултацията с ендокринолог и допълнителните  изследвания са задължителни. При нормален резултат – проследяване на кръвната захар по време на цялата бременност.

 

4. Рискът да имате хипофункция на щитовидната жлеза може да се установи чрез преценка на следните признаци:

- Необичайна умора и/или слабост;

- Повишена чувствителност към студ;

- Проблеми с паметта и съсредоточаването;

- Напълняване, въпреки здравословния начин на живот

- Депресия;

- Запек;

- Нарушения в менструалния цикъл и/или проблеми със зачеването;

- Тънка и чуплива коса и/или нокти, както и/или суха, лющеща се кожа

 

5. Когато няколко от горните признаци са налице, трябва да се изследва TSH – тиреостимулиращият хормон и да се направи консултация с ендокринолог.

 

 

Продукцията на тиреоидни хормони в плода започва през 6-ия месец на бременността. Плодът е изцяло зависим от майчиното заместване с тиреоидни хормони за нормалното си развитие през първия и втория триместър, когато се оформя мозъкът на детето. 

Универсален скрининг на TSH на всички здрави жени преди бременност за нарушения в тиреоидната функция не се препоръчва.

 

Налице са точни индикации за провеждане на скрининг за нарушена тиреоидна функция при установяване на бременност, които се уточняват от ендокринолог.

 

Защо диабетът и хипотиреоидизмът са рискови и за майката, и за бебето?

 

При бременната неоткритият и/или неконтролираният диабет може да предизвика: спонтанен аборт, инфекции на уринарния тракт, вагинална кандидоза, прееклампсия и еклампсия, високо кръвно налягане, родов травматизъм. А при плода: вродени малформации – при бебета на диабетички се срещат по-често вродени малформации на сърцето и на дихателната система, което впоследствие може да доведе до остър респираторен дистрес синдром, преждевременно раждане, хипогликемия, по-тежка жълтеница, риск от развитие на диабет тип 2 и от затлъстяване в по-късна възраст. Добрата новина е, че голяма част от бременните с диабет и гестационен диабет раждат здрави, доносени деца, когато състоянието им се контролира ефективно и целенасочено. 

 

Диабетът след раждането изисква грижа не само за нормална кръвна захар, но и за предотвратяване на сърдечносъдови усложнения.

 

Наред с контрола на нивата на кръвната захар и на гликирания хемоглобин, трябва да се прави профилактика на сърдечносъдовите усложнения. Вече са създадени иновативни лекарства, които съчетават двете основни задачи при пациентите с диабет – да понижават глюкозата и да пазят сърцето, мозъка и кръвоносните съдове. Тези лекарства са достъпни и в България, след като германската фармацевтична компания Бьорингер Ингелхайм регистрира у нас първия доказан с медикамент с двойно позитивно действие при диабет – върху кръвната захар и върху сърдечносъдовия риск.

 

Прочетете още: Новите лекарства за диабет пазят и сърцето

 

Коментари