Публикация

Как да подобрим концентрацията и паметта на учениците?

Как да подобрим концентрацията и паметта на учениците?

За по-добро внимание на помощ идват доказани методи и препарати


Децата често срещат трудности при съсредоточаването върху задачи - по-специално в училищната работа. Трябва да е ясно, че концентрацията, подобно на мускулите на тялото, има нужда от редовни упражнения за укрепване. Някои деца се раждат „по-силни“ в тази област, спрямо други, но всички могат да усвоят умения и стратегии, които помагат да се поддържа вниманието за дълго. 

 

Повечето подрастващи са в състояние да се концентрират върху дейности, които са забавни и интересни. По-скучните, трудните или по-малко приятните наистина са предизвикателство за тях. Способността да се съсредоточават, да обръщат внимание на всички поставени задачи е важно. Това им помага да се учат и да се усъвършенстват, което от своя страна повишава самоувереността и подобрява самочувствието им.

 

Ето няколко начина да им помогнете да се фокусират по-добре:
1. Поставяйте задачи според нивото на зрялост на вашето дете. Често причината, поради която подрастващите губят интерес и концентрация е, че задачата е прекалено лесна или твърде трудна за тях. Погледнете внимателно заданието и се уверете, че то е подходящо за вашето дете.

 

Факт е, че често в живота си сме принудени да вършим досадни дейности. Помогнете на детето ви да разбере, че понякога трябва да прави неща, които не са забавни. Също така е полезно то да знае, че колкото по-скоро приключи с по-малко интересните за него задачи, толкова повече време ще му остане за приятни занимания и игри с приятели.

 

2. Страхотна тактика, която помага да повишите концентрацията на детето си, е да разделите задачата на по-малки части. Големите проекти могат да го объркат и затруднят. Едва ли има човек, който да не си е казвал: „Дори не знам откъде да започна“. Справянето с отделните „парчета“ от заданието, ще създаде у детето усещане за напредък.

 

3. Предоставяйте на детето тихо място за работа, когато е необходимо то да се концентрира. Звукът от телевизора, както и музиката от съседната стая може да го разсеят.

 

4. Определяйте времето за конкретната задача. Понякога задаването на кратък период на изпълнение ще му помогне да се фокусира по-добре. 

 

5. Целите могат да бъдат чудесен начин да повишите способността на детето да се съсредоточава. Когато то си поставя собствени (с вашите напътствия и награди за постигането им, разбира се), те могат да бъдат много мотивиращи.

 

6. Хвалете децата си всеки път, когато видите, че се стараят. Възнаграждавайте ги за добре свършената работа – например с повече време за занимания, които им доставят удоволствие.

 

7. Искате ли детето ви да се справя по-добре в училище? Погледнете отблизо начина му на хранене, съветват специалистите. Има храни, които могат да подобрят мозъчната функция, паметта и концентрацията.
„Дайте на тялото нездравословна храна (джънк фуд) и мозъкът със сигурност ще страда“, казва Bethany Thayer, специалист по хранене в Детройт и говорител на Американската диетична асоциация.

 

За да се представят децата добре в училище, в менюто им трябва да присъстват сьомга, яйца, фъстъчено масло, овес, горски плодове, боб, домати, сладки картофи, тиква, моркови, спанак, мляко, постно говеждо месо.

 

8. Не е тайна, че добрият сън влияе положително на здравето. За да бъдат децата щастливи, спокойни и съсредоточени, те трябва да бъдат добре отпочинали.
 

9. Има хранителни добавки, които са добре изпитана рецепта за подобряване на концентрацията. Клинично доказано е, че Мемостор улеснява обучението. Съдържащите се в продукта съставки подобряват процеса на усвояване и възпроизвеждане на информация. Пантотеновата киселина допринася за продукцията на невротрансмитера ацетилхолин, важен за паметта и ученето, редуцира и стреса. Уридинът повишава вниманието, цитидинът поддържа клетъчните структури, а желязото подобрява произвеждането на червени кръвни телца. Глутаминът способства за поддържането на нормалната функция на мозъка и умствената активност, той е известен като „горивото на мозъка“. Преди употреба задължително се консултирайте с лекар.

Коментари