Публикация

Шанс за 50 пациенти да овладеят глаукомата и да се спасят от слепота

Лечението е безплатно за болните


Пловдивската болница „Централ Хоспитал“ дава шанс на 50 пациенти с глаукома или повишено вътреочно налягане напълно безплатно да се лекуват. Кампанията се организира със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите през декември, като първата група болни ще бъде приета още на 1-ви декември 2017 г. Всички пациенти, които проявяват интерес, могат да се запишат на тел: ‎0879/097-074.

В рамките на тази кампания на всеки от тях ще бъде проведено наблюдение и ще бъде изработена денонощна крива на вътреочното налагане с многократни измервания със съвременен безконтактен тонометър.

Задължително ще бъдат направени и високоспециализирани изследвания като оптична кохерентна томография на зрителния нерв /б.а. - очен скенер/, изследване на зрителното поле с компютърна периметрия, оглед на иридокорнеиния ъгъл /б.а. – гониоскопия/ и измерване на дебелината на роговицата /б.а. – пахиметрия/. Те също са безплатни за приетите в болницата. Всеки пациент ще бъде изписан, след като му бъде предписана адекватна терапия, заяви началникът д-р Димитриос Власиадис.

Глаукомата е едно от най дискутираните и неясни заболявания в офталмологията. Приема се, че е невродегенеративно заболяване, при което настъпват промени в диска на зрителния нерв и в слоя на нервните влакна на ретината. Периодичното или трайното повишено вътреочно налягане е водещ симптом при глаукомата. Очната хипертензия е един от основните рискови фактори за поява и развитие на глаукома. Поради тези причини е много важно вътреочното налягане да бъде адекватно компенсирано с подходящите капки и да се подържа денонощно в рамките на нормалното без големи колебания в стойностите си.

Глаукомата е заболяване, което е водеща причина за необратима слепота, тъй като в ранните стадии може да протече без симптоми и ако не се лекува, се стига до загуба на зрението.

Коментари