Публикация

БЛС иска отблокирането на резерва на НЗОК да се съгласува с организацията

БЛС иска отблокирането на резерва на НЗОК да се съгласува с организацията

Настоява и бюджетът на касата да се отдели от консолидирания държавен бюджет


Отблокирането на резерва на Националната здравноосигурителна каса за разплащане по една или друга дейност да става само след съгласуване с Българския лекарски съюз. За това са настояли медици по време на среща с Управителния съвет на съсловната организация, която се проведе през уикенда в Кърджали, съобщи нейният председател д-р Венцислав Грозев, пише в новия си брой в. „Монитор“.

 

Изданието припомня, че сега това става по решение на Надзорния съвет на осигурителната институция.

 

Лекарите настояват бюджетът на НЗОК да бъде отделен от консолидирания бюджет на държавата. По този начин щяло да се постигне яснота и прозрачност относно размера на трансферите за здравно осигуряване, които държавата прави за осигурените от нея лица, като пенсионери, деца и безработни, както и вноските за здравно осигуряване на държавните служители.

 

От Българския лекарски съюз припомниха, че за последните 5 години трансферите за здравно осигуряване, внесени от държавата, са се увеличили само с 200 млн. лв., докато средствата от здравноосигурителни вноски, внесени от работещите и работодателите, са се нараснали с 1 млрд. лв., изтъква всекидневникът.

 

„Настояваме и за корекция на цените на клиничните пътеки, които в голямата си част не са променяли от въвеждането им през 2000 г., допълва д-р Грозев, цитиран от изданието.


 

Коментари