Публикация

Над 700 избраха лечение с модерния комбиниран лазер в „Медлайн-Централ Хоспитал“

Пациентите се възстановиха за изключително кратко време - от 2 до 5 дни


Повече от 700 са пациентите, лекувани с ултрамодерния комбиниран лазер „Револикс Дуо“ от уролозите на верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив за година. Преимуществено са мъже – те са около 75% от всички преминали болни, посочи д-р Васил Ангелов. Пациентите го предпочитат заради щадящия терапевтичен подход и краткия възстановителен период. Преминалите болни са избегнали отворени операции, каквито са им предлагани в други лечебни заведения.

По-младите постъпват заради силни болки, причинени от камъни в бъбреците, а на по-възрастните успешно са лекувани уголемени простатни жлези или туморни процеси. „Приемаме от 25 до 90-годишни, но най-важното е, че резултатите са отлични и всички пациенти са изписани без никакви усложнения. Обикновено процедурата с лазера продължава от 10 до 120 минути, но дългите са по-скоро изключение“, посочи урологът.  

Верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив първа в Южна България се сдоби с високотехнологичната апаратура от последно поколение. Лазерът „Револикс Дуо“ е подходящ за разбиване на камъни и за интервенции върху меки тъкани – простатна жлеза, пикочен мехур и бъбреци. Той има широко приложение при лечение на злокачествени и доброкачествени тумори. С  въвеждането на лазера значително е намален престоят на пациентите в болницата, защото процедурите са атравматични, максимално са редуцирани и разходите по тяхното лечение. Други предимства на високотехнологичната хирургична техника са още минималното до лисващо кървене, краткият период, в който се носи катетър, пациентите се връщат на работа след 2 до 5 дни.

Д-р Ангелов припомни, че лазерът щади тъканите, тъй като дължината на вълната е само 2 микрона, а дълбочината на проникване в органите е до 0,3 мм. Ефектът от лечението е в резултат на  абсорбцията на енергията във водните молекули на клетките, което е най-голямото му предимство.

Мощният лазерен импулс при разбиване на камъни в пикочо-половата система предизвиква микровзрив, с който унищожава кристалната решетка на конкрементите. При меките тъкани светлинният сноп ги „изпарява“ и точно това е разликата със зеления и диодния лазери, които разрушават структурата на хемоглобина. Благодарение на тънките и дългите оптични влакна апаратът може да се ползва за оперативна работа на всички нива на пикочо-отделителната система, без да предизвиква некрози и карбонизации.

Комбинираният лазер е подходящ и за пациенти с придружаващи заболявания , както и за хора на антикоагулантна терапия, които приемат лекарства за разреждане на кръвта.  

Коментари