Публикация

Билки за бременни и родилки

Билки за бременни и родилки

Билките идват от природата, но с тях трябва да се внимава, тъй като не всички са безопасни по време на бременността


Билките са естествен начин да се премине по-лесно през периода на бременността и да се облекчат проблемите след раждането на детето, показват клинични проучвания.  Те доставят витамини  и минерали в тяхната естествена форма и по този начин служат като естествен тоник, твърдят специалистите. Много от билките имат специфични функции – например да облекчат сутрешното прилошаване на бременната, да увеличат количеството на млякото на кърмачките или да подготвят матката за раждането.

 

Люцерната (medicago sativa), например, доставя калций, каротин, желязо и витамин С и К. Тъй като витамин К играе важна роля при съсирването на кръвта, хранителен режим, който доставя на организма по-големи количества от него, може да намали риска от кървене след раждането.

 

Овесената слама (avena sativa) помага за зачеването и подхранва организма по време на бременността. Тя е богата на витамин А, В комплекс и С, както и на калций и магнезий.

Магнезият се използва при производството на енергия и подпомага сърдечносъдовата активност. Освен това той помага за отпускане на мускулите и за разширяване на кръвоносните съдове, обяснява медицинският хербалист Карина Хилтерман пред изданието еssentialbaby.com. Смята се, че минералът също така има антистресово действие.

Билки за бременност

Най-известни сред билките за бременни са листата от малина (rubus idaeus). Те могат да бъдат особено полезни в акушерството. Листата от малина са не само богати на витамини и минерали, но също така съдържат флавоноиди, галотанини и елагитанини, които укрепват мускулите на таза и на матката.

 

„В клиниката в Швейцария, където работех, те бяха рутинно предписвани за поддържане на бременност без усложнения“, обяснява медицинският хербалист Сандра Клеър.

Две изследвания за използването на билката в акушерството са проведени в болницата  Westmead в Сидни, Австралия.  При първото били изследвани 108 жени. Някои започнали да пият билката от 8-ата гестационна седмица, а повечето – между 30-та и 34-та седмица. 

Последвало второ изследване на 192 жени, които започнали да пият билката от 32-та седмица на бременността. Резултатите от двете проучвания показали, че няма странични ефекти от пиенето на билката. Установено било също така, че раждането било съкратено със средно 9.6 минути. Намален бил и броят на ражданията с използване на форцепси при жените, които пили листа от малина, разказва Сандра Клеър.

 

Билките идват от природата, но с тях трябва да се внимава, тъй като не всички са безопасни по време на бременността

 

„Бих посъветвала чаят да се използва след 36-ата гестационна седмица, тъй като може да подразни матката“, съветва Паула Райън, мениджър по клинично акушерство в центъра Birthcare в гр. Оклънд. Според нея обаче билката може да се използва и на по-ранен етап, ако жената вече е раждала няколко пъти и матката й е добре тренирана. Райън съветва бременните да започнат с една каничка с билковия чай на ден, а след това да увеличат дозата.

 

Все пак трябва да сте внимателни – използването на билката зависи от вашето здраве и заболяванията ви до момента."

 

Билките идват от природата, но с тях трябва да се внимава, тъй като не всички са безопасни по време на бременността. Женското биле (glycyrrhiza glabra) е един пример за това, обяснява американският акушер-гинеколог и хербалист д-р Авива Ром.  Когато билката се използва за възпалено гърло не повече от седмица, тя е напълно безопасна. Пациентки с високо кръвно обаче трябва да я избягват. Дори консумацията на сладки, съдържащи екстракт от женско биле, се свързва с преждевременно раждане.

 

Кои билки да избягваме?

 

Много билки могат да предизвикат аборт или да усилят менструалния цикъл. Други пък съдържат стероиди, които могат да повлияят на развитието на бебето. От само себе си се разбира, че всички тези билки трябва да се избягват от бременните. В тази група влизат горската пищялка (Angelica sylvestris), анасоново семе, черен оман, копър, бъз, хидрастис, годжи бери, дяволска уста, див пелин, бласкун, вратига, пелин и равнец.

 

Бременните трябва да внимават и с етеричните масла. Единствените масла, които се смятат за безопасни за бъдещите майки, са розовото и лавандуловото.

 

Ако по време на бремеността се пият билки, дори да се смятат за безопасни, те трябва да са в малки количества, съветва д-р Ром. Бъдещите майки спокойно могат да пият чай от градинска мента, лайка, шипка, лимонов балсам и коприва. Когато жената е бременна или когато кърми, тя се разболява от същите болести, както и всички хора около нея – настинки, лошо храносмилане, главоболие и др. Много от тях могат да бъдат овладяни безопасно с билки с по-меко действие като ехинацея, джинджифил или лайка.

 

За облекчаване на гадене хербалистите препоръчват чай от корен на джинджифил. Ще помогне и смути, в което сложите и листа от глухарче. Гаденето се дължи на хормонални флуктоации и черният дроб не може да се справи с тях . Листата от глухарче ще помогнат при такъв проблем. Освен това, тъй като са богати на калий, те понижават кръвното налягане.

 

Магнезият може да помогне при синдром на неспокойните крака и при крампи, затова е полезно да се пие билката овесена слама.

 

„В чаша вода сложете чаена лъжичка овесена слама. Изчакайте за заври с похлупак отгоре, след това оставете да къкри за 20 минути. Оставете да изстине и след това прецедете. Чаят има естествена сладост, може да пиете по половин чаша два пъти на ден. Това е наистина един много добър минерален тоник“, обяснява хербалистката Карина Хилтерман.

 

Билки при кърмене

Има редица билки, за които се смята, че увеличават количеството на кърмата на майката. Сред тях са копър, сминдух, жаблек (диво салкъмче) и обикновена коприва.

 

Други билки пък могат да затруднят отделянето на кърмата като градински чай, равнец и здравец. „Избягвайте градинския чай. Едно от свойствата на тази билка е, че изсушава нещата“, съветва Карина.

 

Билките идват от природата, но с тях трябва да се внимава, тъй като не всички са безопасни по време на бременността

 

Ментата също трябва да се използва с мярка по време на периода на кърменето. Може да я използвате против гадене по време на бременността, но е най-добре да я избягвате през първите 6 месеца след раждането на бебето. Избягвайте също така чесън в храната, защото детето може да получи колики от него.

 

Добре е също така да избягвате всички пикантни храни както по време на бременността, така и след раждането. Принципът е да хапвате „неутрални“ храни – нищо твърде силно като вкус, особено докато кърмите, съветва Карина.

 

Билки за новородени

Един от най-големите проблеми в първите месеци след раждането за бебето са коликите. За облекчаване на спазмите в червата на бебето могат да се използват билки като копър и джинджифил.

 

Билките идват от природата, но с тях трябва да се внимава, тъй като не всички са безопасни по време на бременността

 

За колики се предлагат различни билкови препарати, в които една от основните съставки са семена от копър. Други използват копър и джинджифил, обяснява д- Карина Хилтерман.

Новородените имат много деликатна кожа. За различни кожни проблеми през първите месеци след раждането може да се използва етерично масло от невен, роза или лавандула. Уверете се обаче, че това наистина са етерични масла, а не ароматно олио или изкуствени миризми, които може да предизвикат контактен дерматит при бебето.

 

Лавандуловото масло може да подейства много успокояващо на новороденото. Вана със силна отвара от лавандула и овесена слама може да облекчи изключително много бебето, съветват хербалистите.   

 

Източник: Еssential Baby

Коментари